news   ›   Anatomie van de melancholie in 4AD

Anatomie van de melancholie in 4AD

16 January 2014

Op zaterdag 18 januari kun je Jan Swerts aan het werk zien in de 4AD. Hij is verantwoordelijk voor het bloedmooie Anatomie van de Melancholie. Met het artwork sleepte hij een MIA nominatie in de wacht. Supportact is In Wolves. Speciaal voor dit concert vereert de plaatselijke chocolatier hem met een heerlijke taart.

De muzikale loopbaan van Jan Swerts valt, net als zijn composities, buiten de geijkte paden van de muziekindustrie. Swerts, een klassiek geschoold pianist, werkte bijna een decennium aan zijn prachtige debuutplaat 'Weg' (2010), er vast van overtuigd dat er nooit nog een opvolger zou komen. Drie jaar later liet hij echter 'Anatomie van de Melancholie' op de wereld los, een album dat in de armen gesloten werd van zowat alle Vlaamse muziekrecensenten en dat menig Duyster liefhebber meteen in huis haalde. Jan Swerts maakt zorgvuldig gearrangeerde muziek die het midden houdt tussen de etherische postpop van Talk Talk en Sigur Rós, de neoklassieke kamermuziek van Ólafur Arnalds en het minimalisme van Wim Mertens. Intussen componeerde hij ook de score van de VTM fictiereeks 'Zuidflank'. Nog even De Morgen “Sommige muziek is zo mooi dat ze zich kan meten met de stilte” en Cobra citeren “(…) een bloedmooie plaat die het best tot haar recht komt op het uur waarop de wereld zwijgt en eenzame zielen dringend aan een portie troost toe zijn”. Op dit concert neemt Jan plaats achter zijn piano en laat hij zich begeleiden door viool en trompet.

De muziek van Inwolves is gevormd uit de persoonlijke hersenspinsels van Karen Willems (drumster en percussioniste bij Zita Swoon Group en Yuko). Donkere, subtiele laagjes synths botsen met eigenzinnige drumpartijen en worden overgoten met prachtige melodieën. Willems laat zich op het podium vergezellen door Jürgen De Blonde (Köhn, De Portables) en Ward Dupan (Low Vertical). Mooie muziekjes voor, tussen en na de concerten worden verzorgd door dj's Kid Glove Killers.

Nieuwe concerten:

Bart Defoort Quartet en Reena Riot. Op vrijdag 4 april zorgen we (ism het Davidsfonds) voor een streepje jazz aan de Kleine Dijk. Bart Defoort is al een hele tijd bezig en is ook sinds de start in 1993 lid van het Brussels Jazz Orchestra. Het quartet van saxofonist Bart Defoort brengt recente composities van de man en van zijn creatieve en ervaren medemuzikanten Victor Da Costa, Bart De Nolf en Jan De Haas. De basisingrediënten van hun muziek zijn melodieuze thema’s, swingende, binaire grooves en kleurrijke harmonieën. Reena Riot heeft een nieuwe EP afgewerkt met producer Mauro Pawlowski (u wel bekend) en deze komt ze graag voorstellen in 4AD. Wie er bij was tijdens haar concert in april 2013 weet dat deze jongedame over een geweldig paar stembanden beschikt en zowaar blues en rock ademt. We voorspellen dat u heel snel onder de indruk zal zijn! Tenslotte, wie Muziekclub 4AD en zijn parcours een beetje volgt weet dat we ecologie hoog in het vaandel dragen. Daarbij hoort ook een doorgedreven isolatie van het 4AD Café. Jawel, ons café werd eind vorig jaar geïsoleerd en wordt as we speak voorzien van een mooie en originele gevelbekleding. Hoe ziet dat eruit? Onze Facebookpagina maakt u al heel wat wijzer. Alhoewel, in 't echt is het nog veel mooier. 

En op 14 maart vieren we de verrijzenis van Belpoplegende Lavvi Ebbel in de 4AD.

 

Meer concerten via www.4ad.be

Bookmark and Share

Related articles

More artwork

 • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or