news   ›   VK Forver!

VK Forver!

16 March 2016

Al 27 jaar lang is ze daar:  de VK in Molenbeek. Een referentie voor alternatieve muziekliefhebbers,  dé plek om nieuwe artiesten te ontdekken vóór ze echt groot worden: grootstedelijk, divers, bruisend en melomaan.  

We hebben er hard voor gewerkt, want tijdens de vorige subsidieronde werden onze middelen zwaar (eerst met 25 procent, nadien met 7 procent) teruggeschroefd.  Eigenlijk zijn we onderbemand, maar met een groot hart voor onze club, voor de muziek en voor de buurt zijn we er de afgelopen 5 jaar in geslaagd om de VK springlevend te houden.

Met datzelfde kleine team zorgen we ervoor dat jonge Belgische artiesten hier terecht kunnen:  in ons aanbod,  als resident,  (beginnend) DJ,  als band die hier PA repetities komt doen… Je vinger aan de pols houden, heet dat.

We zijn hier thuis, in Molenbeek.  We leven en werken al jarenlang samen met de buurt.  We initieerden, samen met het platform van Molenbeekse organisaties, een wake op het gemeenteplein naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.  De opkomst was ongezien.   Maar we willen ook een artistieke ervaring delen:  het nieuw concept Café Quartier XXL maakt de crossover tussen Maghrebijnse muziek en underground.  Een spannend experiment:  de eerste edities waren alvast een succes.  In tijden van wantrouwen tussen gemeenschappen verwarmt het ons hart te zien dat het ook gewoon kàn:  ongecompliceerd samen genieten van goeie muziek. 

In juni 2015 kregen we goed nieuws van de VGC en Europa. Samen zullen ze 4,5 miljoen euro investeren in de broodnodige verbouwing van De VK. Naast een up to date moduleerbare zaal, foyer/café ruimte, creëren we samen met het gemeenschapscentrum een gemeenschapstuin en artistieke laboruimte in het hart van de VK site. De nieuwe Vaartkapoen (deuren open in 2019!) wordt een landmark voor Molenbeek, waar het lokale en het bovenlokale elkaar kunnen versterken. Centraal staan muziek, ontmoeting en talentontwikkeling.

Na jaren wachten en bijsturen weten we nu zeker dat we in 2019 kleine en grote concerten in een aangepaste setting kunnen doen, de ventilatie eindelijk goed zal werken en het geluid de perfectie zal benaderen.

Maar Vlaanderen lijkt er anders over te beslissen:  het eerste advies voor toekenning van de werkingssubsidies luidt:  VK concerts niet meer ondersteunen.  Ondanks jullie trouwe opkomst kunnen we zonder die ondersteuning niet verder: de inkomsten van onze concerten gaan naar de artiesten.  De subsidies moeten personeel en techniek bekostigen.

Als Vlaanderen haar mening niet herziet,  gaan op 1 januari 2017 de deuren van VK concerts definitief dicht.  Dan verliezen zowel Vlaanderen, Brussel als Molenbeek een unieke club.  Help ons om dat te voorkomen!  VK concerts heeft jullie stem nodig!

Deel onze Facebook post

Tweet #VKforever

Bookmark and Share

Related articles

 • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or