news   ›   De Shortlist van... Eyemèr

De Shortlist van... Eyemèr

19 April 2016

Eyemèr is het Singer-Songwriter project van Sarah Devreese. Ze is een zeer getalenteerde songschrijver. Ook Humo merkte dit op want in 2014 was ze finalist van Humo’s Rock Rally, toen nog onder haar eigen naam. Haar debuut ‘Temporarily Colourblind’ werd goed ontvangen door de Belgische pers. Op 28 april speelt ze een unieke set in Huis 23 van de AB. Mis de toekomst van de Belgische Singer-Songwriter scene niet! 

Wat zijn jullie grootste invloeden? 

Bright eyes, Waxahatchee en Soko inspireren mij om Lo-Fi muziek te maken. Er wordt vandaag de dag vaak verwacht van muzikanten dat ze hun muziek mooi verpakken met allerlei snufjes. Ik ga daar niet te veel in mee. Mijn muziek moet het gevoel creëren dat je in mijn slaapkamer aan het luisteren bent. Ik wil dat je elk krakje in mijn gitaar perfect kan horen.

Voor mijn songteksten zijn La Dispute, Daughter en The Smiths mijn voornaamste invloeden. Dat zijn artiesten uit uiteenlopende genres, maar ze hebben gemeen dat hun muziekteksten een donker kantje hebben. Dat donkere kantje vind je in het merendeel van mijn liedjes ook terug.

Wat is jullie favoriete song van het moment?

Dat is een moeilijke, meestal hangt het af van mijn gemoedstoestand. Als ik echt moet kiezen, dan neem ik ‘To Build A Home’ van The Cinematic Orchestra. Een echte tearjerker. Gaat door merg en been.

Naar welk niet te missen concert ga je binnenkort zelf kijken?

Eerlijk gezegd heb ik nog niets gepland momenteel. Ik wou wel naar Explosions In The Sky gaan in de Ancienne Belgique half juni, maar de examens hebben daar jammer genoeg een stokje voor gestoken.

Wat is het beste concert dat je ooit gezien hebt?

Waarschijnlijk dat van Coldplay op Rock Werchter. Die mannen klinken net zo goed als op plaat en geven zich volledig als ze spelen. Ik herinner me nog dat Chris Martin op een bepaald moment op de grond lag en perfect bleef door zingen. Editors en Blur op Rock Werchter komen zeker ook in de buurt van die Coldplay live ervaring.

Wat is je favoriete album aller tijden?

Zonder tijfel ‘In Utero’ van Nirvana. Want wie houdt er nu niet van die rauwe stem van Kurt Cobain? Toegegeven, ik ben de laatste tijd ook een beetje geobsedeerd door Kurt zijn levensverhaal. In veel van zijn gedachten herken ik mezelf.

Wat is de eerste CD die je ooit gekocht hebt en waarom?

‘Breakaway’ van Kelly Clarkson. Ik zat toen in het vijfde leerjaar. Eigenlijk vind ik dat nog niet zo’n slechte keuze voor een eerste CD aankoop. Ik was nog heel jong toen en er zit heel veel emotie in die liedjes.

Wat is de foutste CD in je platenkast?

Momenteel zit er niet echt veel ‘foute’ muziek in mijn platenkast. Als ik er echt één moet uitkiezen, zou ik ‘En Dans’ van Clouseau antwoorden. Alhoewel ik dan een beetje lieg, want stiekem hou ik echt van hun muziek. Het is gewoon niet het soort genre dat ik nu nog spontaan zou afspelen.

Wat is de gekste plaats waar je ooit een concert zag en welk concert was dat?

Nocturne Atlantikwall. Het concept komt erop neer dat er verscheidene muzikanten optraden tussen de loopgraven te Raversijde. Zelf heb ik toen ook gespeeld, en het was écht een speciale ervaring. Het ging door ‘s avonds, dus het was al vrij donker. Een ideale setting om weg te dromen.

Wat is voor jou de ultieme floorfiller?

Hmm, eigenlijk ga ik nooit naar clubs, want ik voel me daar niet op mijn gemak. Al weet ik dat ‘Steady As She Goes’ van The Raconteurs een mooie is om in een club te draaien. Die song geeft mij ook altijd een energy boost. Werkt beter dan een Red Bull!

Welk nummer zing je luidkeels mee onder de douche?

Dat is een makkelijke. Het is voor mij een soort gewoonte geworden om The Cure af te spelen in de douche en als ik meezing, beperk ik met niet tot tekst, zelfs de gitaarriffs neurie ik mee. M’n persoonlijke favoriet van hen is ‘Lovesong’. Heel veel liefde voor The Cure!

Met welke al dan niet nog levende artiest wil je graag eens op tournee en waarom?

Ik kies resoluut voor Morrissey. Als ik artikels over hem lees, ben ik altijd geïntrigeerd. Het slachten van dieren vindt hij bijvoorbeeld even erg als een persoon vermoorden en ergens lijkt die gedachtegang wat vreemd, maar tegelijkertijd begrijp ik het ook wel. Wie zijn wij om onszelf als belangrijker te bestempelen? De mens is niet het enige wezen op de aardbol en soms denk ik dat we onszelf té superieur zien ten opzichte van andere diersoorten.

Welk nummer moet er op je begrafenis gespeeld worden?

Er zijn altijd mensen die hierop een vrolijk liedje zouden antwoorden, omdat ze willen dat de nabestaanden nog een beetje kunnen lachen op een begrafenis. Zelf geloof ik niet dat iets vrolijks past op zo’n moment. Als je net iemand verloren hebt, wil je iets horen dat je verdriet weerspiegelt. Daarom kies ik voor ‘Asleep’ van The Smiths. Als dat nummer je niet raakt, weet ik het ook niet meer.

Wat zou je kiezen als openingsdans op je eigen trouwfeest?

Geen idee. Eigenlijk weet ik niet eens of ik wel wil trouwen later. Stel dat ik trouw, dan zal ik zeker een manier zoeken om niet te hoeven dansen!

http://eyemer.be/

Bookmark and Share

Related articles

 • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or