news   ›   Madensuyu: de dauw achter de veldslag

Madensuyu: de dauw achter de veldslag

19 December 2008

Madensuyu timmeren compromisloos aan hun eigenzinnige loopbaan die ergens in 2004 begon toen ze de derde plaats wonnen in de Rockrally, over hun mokerslag van een debuutalbum 'A Field Between' tot het zo nodig nog straffere kersverse 'D is Done'. Madensuyu creëert een geheel eigen muzikaal alfabet, weliswaar met flarden Sonic Youth, Mogwai, Shellac of Radiohead in zijn meest experimentele bui, maar is nergens definitief op vast te pinnen. Hun eerlijkheid en gedrevenheid spatten ook live van het podium, tesamen met een hoop bloed, zweet en tranen. Dat bewijzen ze op hun clubtour die hen langs Democrazy, 4AD en Nijdrop voert. We peilden alvast of ze tevreden zijn over hun nieuwe album.

Madensuyu: We zijn zeer tevreden over het resultaat en ook over hoe ze onthaald wordt. Het verrast ons dat de commentaren zo positief zijn. Dat hadden we niet verwacht. We zijn sowieso van plan om verder te doen hoe we bezig zijn. Je hebt het niet meer in de hand. Je maakt iets en dan wordt dat losgelaten. Nu wordt dat goed ontvangen, maar wat bij de volgende? Dat is altijd de vraag.

Jullie werkten samen met Peter Vermeersch. Hoe verliep dat?

Madensuyu: Enorm goed. Hij heeft ons Pierre Vervloesem leren kennen. Die heeft de plaat gemixt. Hij heeft ons gerustgesteld en ons wat uitgedaagd en dat werkte wel bij ons. Het is ook heel normaal verlopen. Hij is een paar keer naar de repetities komen luisteren. We hebben hem dan wat minidiscs gegeven en hij heeft ons altijd gezegd: als je goed voorbereid bent, zal het vanzelf gaan. Je mag van Peter maximum viermaal een track opnemen. We hebben maar een paar keer vijf of zes takes nodig gehad. Hij daagt je uit en dat is wel goed.

Was het niet moeilijk om dingen uit handen te geven?

Madensuyu: Toch wel, want we zijn wel een beetje controlefreaks. We zijn al van ons veertiende aan het samenspelen en pas nu beginnen we mensen rondom ons te kunnen verzamelen waar we vertrouwen in hebben of waarvan we het gevoel hebben dat het klikt, dat ze dezelfde drive hebben. We hebben een tweede persing van de cd en we hebben weer 1000 folies gesneden voor de cd. We gaan ook alles zelf solderen omdat we dat niet graag uit handen geven. We willen ze niet aan label verkopen. Het kost tijd en geld, maar je bent wel fier.

In welke setting spelen jullie het liefst: een grote zaal of een intieme club?

Madensuyu: Dat maakt niet uit. We hebben zelf iets op touw gezet om op zeer kleine locaties te gaan spelen, op plaatsen waar het publiek letterlijk op je neus zit. Dat vinden we ook super. Als de sfeer er is en we kunnen de sfeer maken, dan is het voor ons geslaagd. We gaan de setlist niet echt aanpassen, hoewel we op kleine plaatsen wel graag de hele cd spelen en dan eindigen met 'D Is Done', dat 9 minuten duurt. Voor het publiek is dat iets helemaal anders. Normaal spelen we altijd in crescendo, dus het is iets speciaal als je met iets rustig kunt eindigen. De dauw na de veldslag.

www.madensuyu.be Bookmark and Share

Related articles

 • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or