news   ›   Mei wordt feestmaand in De Zwerver

Mei wordt feestmaand in De Zwerver

22 January 2010

De maand mei 2010 staat bij ons volledig in het teken van de festiviteiten rond het tienjarig bestaan van ZAAL DE ZWERVER te Leffinge.

Het is opvallend dat er de laatste jaren een pak nieuwe concertzalen zijn bijgekomen, denk maar aan De Kreun in Kortrijk en de Nijdrop in Opwijk die afgelopen winter hun deuren openden. En in de jaren daarvoor had je ondermeer Trix in Antwerpen, 4AD in Diksmuide en de Magdalenazaal in Brugge. Maar de eerste van deze generatie concertzalen is ongetwijfeld Zaal De Zwerver in Leffinge geweest.

Zaal De Zwerver werd door de gemeente Middelkerke gebouwd in de tuin van het vroegere Café De Zwerver, een ouderwets bruin café waar veel concerten plaatsvonden en waar ook de plannen werden gesmeed die uiteindelijk leidden tot de oprichting van het festival Leffingeleuren, dat telkens in september plaatsvindt en uitgegroeid is tot een vaste waarde op de festivalagenda.

Het eerste concert van Vzw De Zwerver in de nieuwe zaal was de wedstrijd Verse Vis op 6 mei 2000. Later dat jaar volgden ondermeer nog Bram Vermeulen en Das Pop die er hun eerste plaat voorstelden. Intussen heeft Vzw De Zwerver bijna 600 groepen laten spelen op het podium van Zaal De Zwerver, gespreid over een kleine 200 dagen. (een noodgedwongen onvolledige lijst namen is verkrijgbaar)

In de loop van de afgelopen 10 jaar vonden ook heel wat plaatselijke verenigingen en projecten hun weg naar De Zwerver. Daardoor is de zaal naast een begrip in rockminnend Vlaanderen ook een belangrijk platform voor het plaatselijke vrijetijdsleven en het cultuurbeleid van de gemeente Middelkerke geworden.

Naast een fototentoonstelling worden er in de eerste plaats een pak concerten gepland om dit tienjarig bestaan te vieren. Voor de gelegenheid werkt Vzw De Zwerver hiervoor samen met de cultuurdienst van de gemeente Middelkerke. Vijf data zijn gepland, met ondermeer Candi Staton, Billy Bragg, No Means No en Popa Chubby op het menu.

 

Zondag 2 mei – 19u

THE BLUES met

Popa Chubby

Steven De bruyn, Tony Gyselinck & Roland

Scott H. Biram

Zaal De Zwerver, Dorpsstraat 95, 8432 Leffinge (Middelkerke)

16 euro vvk – 18 euro add

Zoals Martin Scorcese aantoont in zijn documentaire-reeks The Blues bevat dit genre onnoemlijk veel aspecten. Laat dit nu net de gedachte zijn achter dit mini-festival. Wij vertrekken met de one-man band countryblues van Scott H Biram. Vervolgens brengen drie Belgische rasmuzikanten een half geïmproviseerde mengeling van blues, jazz, skiffle, bebop, folk en soul. Popa Chubby, New Yorker en zelfverklaard Hendrix-fan brengt de stevige, electrische variant naar ons podium.

 

Zondag 9 mei - 21u

CANDI STATON (us)

Zaal De Zwerver, Dorpsstraat 95, 8432 Leffinge (Middelkerke)

16 euro vvk – 18 euro add

Soul-diva die na een diverse carrières – gospel in de fifties, soul in de sixties en disco in de seventies – net als generatiegenoten Mavis Staples en Bettye Lavette heropgevist werd in 2004 en nu een schitterend hoogtepunt van haar carrière beleeft.

 

Zaterdag 15 mei – 20u

FOOLS & ROOTS

Zaal en Café De Zwerver, Dorpsstraat 95, 8432 Leffinge (Middelkerke)

Een nieuw concept i.s.m. Piv Huvluv. Comedy afgewisseld met muziek, in café en zaal de zwerver.

Met o.a.

2 Russian Cowboys

Thomas Smith

Piet De Praitere

Ygor

David Galle

Joost Vandecasteele

(programma onvolledig)

 

Vrijdag 21 mei – 20u30

NO MEANS NO (can) + INVASIVES (can)

Zaal De Zwerver, Dorpsstraat 95, 8432 Leffinge (Middelkerke)

12 euro vvk – 14 euro add

Unieke en eigenzinnige Candese punkband die invloeden uit jazz en progrock verwerkt in hun energieke rock'n roll.

 

Zondag 23 mei – 21u

BILLY BRAGG (uk)

Zaal De Zwerver, Dorpsstraat 95, 8432 Leffinge (Middelkerke)

15 euro vvk – 17 euro add

Britse singersongwriter, tussen de punk van The Clash en de protestsongs van Dylan en Guthrie. Scoorde in zijn ruim dertig jaar omspannende carière diverse hits waaronder “Sexuality” en “A New England”.

 

 

Bookmark and Share

Related articles

More artwork

 • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or