news   ›   Nieuw bij Cactus: Dub (R)evolution ft. Dubkasm, Disrupt, Nicon

Nieuw bij Cactus: Dub (R)evolution ft. Dubkasm, Disrupt, Nicon

11 April 2010

Cactus schuimt niet alleen de stratosfeer af op zoek naar de nieuwste revelaties in dub(step)land, maar rijdt met deze DUB (R)EVOLUTION even graag achteruit naar de oorsprong, evoluties en invloeden van de dub scene. Een diepgravende avond met een screening, lezing en concertsets waarmee we dit keer niet alleen op uw body, maar ook onbeschaamd op uw mind mikken!

Achter het Bristol based DUBKASM schuilen Digistep en dj Stryda, een roots- en dubduo dat het al met elkaar uithoudt sinds de vroege nineties, toen het dubvirus in de UK besmettelijk om zich heen sloeg.

Als DUBKASM bewijzen ze onomstootbaar dat het geheel meer is dan de som van hun afzonderlijke delen met ferme lappen 70's rockers dub, modern digital steppas and a lo-tech dubwise texture. Live wordt die sound verder aangevuld met exclusieve dubplates, live sax en melodica en dubby soundeffecten.

Op hun palmares staan projecten met dub- en rootsgrootheden als Aba Shanti-I, Iration Steppas, The Disciples, Ras Bandele Sellasie, Levi Roots, Ras Xylon en Afrikan Simba.

[www.dubkasm.com * www.myspace.com/dubkasm]

 

Een absolute voorliefde voor ouderwetse computergeluiden gecombineerd met de echoënde klanken van traditionele dub en de daldiepe bassen van dubstep. Dit is zowat de omschrijving van de muziek die Duitser Jan Gleichmar ofte DISRUPT uit zijn mouw schudt. Via zijn eigen weblabel Jahtari verspreidt hij al enkele jaren digitale dub over het internet. Zijn talent werd beloond door Soul Jazz Records, dat hem een plaatsje gaf op de compilatie cd van Dub Echoes waar hij tussen artiesten zoals King Tubby, Dub Syndicate en kode9 staat.

Zijn laptop laat DISRUPT in Duitsland achter, naar Brugge zakt hij af met een volledige live setup. Wat hij precies in zijn valies steekt weet ook hij nog niet helemaal zeker, maar zijn gameboy zal alvast niet ontbreken!

[Disrupt @ Jahtari Website]

 

Als labelbaas van het Nederlandse dubsteplabel Subway Records (met releases van o.a. Noah D, 501 en dj Madd) en medewerker van Triple Vision Record Store in Rotterdam, beschikt NICON over een alleraardigste muziekcollectie. Die komt hij netjes verpakt in een heftige dubstepset met ons delen als afsluiter van DUB REVOLUTION. Heavy bass music!

 

[www.subwaydubstep.nl * www.myspace.com/nicon010]

 

Karel Michiels, freelance schrijver en journalist bij o.a. De Standaard, is dé drijvende kracht achter de portaalsite Reggae.be. Een wandelende muziekencyclopedie, ook wel. Bij wijze van introductie komt hij helderheid scheppen in het ontstaan en de evolutie van dub en haar invloed op andere stijlen.

In de documentaire Dub Echoes gaat Bruno Natal op zoek naar de Jamaïcaanse roots van dubmuziek en haar invloed op actuele genres zoals elektronische muziek en hip hop. Via interviews met Jamaïcaanse legendes zoals Lee Perry en King Jammy, maar ook met muzikanten zoals kode9, Roots Manuva, Thievery Corporation en onze eigenste broertjes Dewaele, wordt het ontstaan van het dubgenre en de invloed op de hedendaagse muziek geschetst.

Dub in al zijn vermommingen.

Sonic excursions in dub and beyond.

Just follow the basslines!

 

[www.dubechoes.com * www.souljazzrecords.co.uk]

(75 min - 2009 – Soul Jazz Records)

 

Bookmark and Share

More artwork

 • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or