news   ›   Geen vuiltje meer aan de lucht voor Nijdrop.

Geen vuiltje meer aan de lucht voor Nijdrop.

20 April 2010

 

vrijdag 23 april: Faust (de) + Master Musicians Of Bukkake (us)  + Hellvete + DJ's

Faust exclusief belgische show!!

Faust, met voorsprong de meest radicale en ongrijpbare krautrockband van De Grote Drie: Can, NEU! en Faust. Deze legendarische band staat voor drones, bizarre geluidsexperimenten met tapes, invloeden uit musique concrète en hier en daar wat conventionele rock. Bij Faust liggen de vruchtbare jaren tussen 1971 en 1973. Hoewel de ongrijpbaarheid blijft behouden, levert Faust IV (1973) in op de ontembare experimenteerzucht van de groep maar het album is een essentieel meesterstuk in de krautrockgeschiedenis. Faust maakt zijn credo ‘alles kan, en als het niet kan, kan het toch’ meer dan waar. De band is een heel belangrijke schakel binnen de evolutie van experimentele rockmuziek en hun werk is van groot belang voor bands zoals bijvoorbeeld Sonic Youth, Stereolab en Nurse With Wound.

 

Faust splitte in 1975, maar herenigde zich in de vroege jaren 90 rond kernleden Hans Joachim Irmler, Zappi Diermaier en Jean Hervé Peron. De live bezetting waar ze nu mee touren is Jean-Herve Peron (original member), Zappi Diermaier (original member), Geraldine Swayne (Geraldine Fibbers) en James Johnston (Black Seeds, Gallon Drunk). Hun experimenteerdrift is nog steeds terug te vinden op het podium waar ze naast de traditionele rockinstrumenten ook niet conventionele ‘instrumenten’ gebruiken zoals een betonmolen en schuurmachine.

Faust brengt trouwens extra gasten mee: Pierre Chevalier

(Present), Francoiz Breut (Dominique A, Calexico !!) en nog 2 surprise guests. Ze beloven een zeer bijzondere show, mis het niet!

Het Amerikaanse Master Musicians of Bukkake is een los-vast collectief van muzikanten die onder meer actief zijn in beruchte dronemetalbands als Earth, Burning Witch en Asva. Een van de centrale figuren in deze bende is Randall Dunn, die ook de productie van hun album ‘Totem One’ op zich nam. Dunn stond in het verleden ook al in voor de productie en de mixage van bijvoorbeeld Boris, Kinski en Sunn o))).

Hellvete is een van de drie grondleggers van het Vlaamse Funeral Folkcollectief en spilfiguur binnen het psych-outfit Sylvester Anfang II. Net zoals de moedergroep varieert het solowerk van Hellvete van folkgeïnspireerde gitaardrones tot minimalistische keyboardesoterie.

NOTEER OOK: volgende D-Tuned: 04/06 met Wolf Eyes (us) + Rangda (us) + Wolf Eyes (us) + Vom Grill

// Inkom: 15 euro (voorverkoop), 17 euro leden & 18 niet-leden (kassa)

// Deuren: 20u

 

vrijdag 30 april: Bjorn Berge (nor) + Scott H Biram (us) + Scheldebluesdj's

 

De forse Noor Bjorn Berge is nog altijd een stringmachine, een prima gitaarmartelaar en imposante performer. Op 'Fretwork' (zijn jongste cd) ook weer veelzeggende titels als 'Crazy Times', 'Drifting Blues', 'Killing Floor', 'Mountain Boogie'... Dit is blakende blues rock: gefundeerd op de patronen van de pioniers, maar met alsmaar minder covers en des te meer sprankelende eigen composities.

Bjorn Berge kan het helemaal alleen: gitaar, percussie, stem... En zijn bindteksten zijn altijd leuk en raak. Check anders nog even zijn vette vorige 'Live In Europe', quasi integraal in de AB opgenomen voor een 'fantasisk engasjert publikum'!

Op 'Fretwork' trekt hij zijn solide geluid open met extra accenten: viool? synthesizer? 2de gitaar?... Ook benieuwd hoe hij dit nu weer live gaat aanpakken? In ieder geval een must voor fans van bvb Rodrigo & Gabriela.

Eén stem, één geluid: meer heeft een mens niet nodig om overdonderd te zijn. Neem nu zo'n Seasick Steve, die met twee snaren en een salopette meer teweegbrengt dan een twintigkoppig orkest in oogverblindend ornaat. Scott H. Biram uit Austin is ook zo'n - met de titel van z'n debuut uit 2005 - dirty old one man band.

Net als Seasick Steve begeleidt de Texaan zichzelf met een ouwe gitaar en een stompende linkervoet, maar hij haalt er meer uit dan hip shake boogie alleen. Biram is gevarieerder, gevaarlijker en gedrevener.

Biram beoefent country, blues en gospel met de passie van een punkrocker, maar ook met veel respect voor zijn roots. Op 'Something's Wrong/Lost Forever', zijn derde plaat, covert hij bijvoorbeeld Elder Roma Wilson ('Ain't It a Shame'), Big Bill Broonzy ('I Feel So Good') en Leadbelly ('Go Down Ol' Hannah').

 // Inkom: 8 euro (voorverkoop), 10 euro leden & 11 niet-leden (kassa)

// Deuren: 20u30

 

    zondag 2 mei: Sunpower Release Party + Reproach + Vogue + Gewapend Beton (NL) + Anti-You (I) + Lost Boys (FR) + The Mighty Campfire Punks + Asbest

 Sunpower heeft een nieuw album "Bondage" klaar, opgenomen in 2 dagen en gemixt op 2 avonden, zoals een punkplaat dient opgenomen te worden. 10 nummers komen terecht op vinyl en worden uitgebracht door Crucial Attack (Nl), Dirty Faces (Ger), Gorilla (Uk), Filth-ear (Bel) en Crapouletrecords (Fr).

Line-up:

 14u30: Asbest

15u30: The Mighty Campfire Punks

16u30: Lost Boys (Fr)

17u30: Anti-You (I)

18u30: Gewapend Beton (Nl)

19u30: Vogue

20u30: Reproach

21u30: Sunpower

 

// Inkom: 6 euro (voorverkoop), 8 euro leden & 9 niet-leden (kassa)

// Deuren: 14u

           

vrijdag 21 mei: Balthazar + The Father, The Son And The Holy Simon

In 2006 haalde Balthazar de publieksprijs op Humo's Rockrally. Na twee felgesmaakte maar totaal uiteenlopende singles ‘This Is A Flirt’ en ‘Bathroom Lovin’ Situations’ brengen ze nu hun debuutplaat “Applause” uit. En alweer stuurden ze een schitterende single “Fifteen Floors” vooruit. Stonden recent nog zwaar in de belangstelling toen ze door Flip Kowlier werden uitgekozen voor De Poulains op Studio Brussel. De verwachtingen zijn hoog, de plaat klinkt heel goed, alles zit mee voor een straf concert!

Al wie voor een krachtige rockband is met een licht bluesgehalte moet ‘The Father the Son and the Holy Simon’ zeker checken. Ze hebben hun tweede CD klaar en komen die met plezier presenteren in Nijdrop.

// Inkom: 10 euro (voorverkoop), 12 euro leden & 13 niet-leden (kassa)

// Deuren: 20u30

            

AGENDA

 

23/04 Faust (de) + Master Musicians Of Bukkake (us)  + Hellvete + DJ's

30/04 Bjorn Berge (nor) + Scott H Biram (us) + Scheldebluesdj's

02/05 Sunpower Release Party + Reproach + Vogue + Gewapend Beton (NL) + Anti-You (I) + Lost Boys (FR) + The Mighty Campfire Punks + Asbest

07/05 Unlimited ft. Tom Dazing + Tecnum + Jellen + Time Hunterz + Rupert Harvey

21/05 Balthazar + The Father, The Son And The Holy Simon

04/06 D-Tuned IV ft. Wolf Eyes (us) + Sic Alps (us) + Rangda (us) + Vom Grill

08/07 Willow (arenaconcert)

15/07 Nele Van Den Broeck (arenaconcert)

29/07 Too Tangled (arenaconcert)

22/09 Philippe Geubels Try-out (sold-out)

 

Bookmark and Share

Related articles

More artwork

 • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or