news   ›   Helden in het Park van start

Helden in het Park van start

21 July 2010

donderdag 29 juli                              

 Smokestack Lightnin’ (DE)/ The Seatsniffers (BE)                                   

 

donderdag 5 augustus                       

Staff des Leaders (CD/BE)/ Baloji (CD/BE)

 

donderdag 12 augustus                     

 Los Reyes del Son:         Rey Cabrera (CU), Maria Ochoa (CU)/ Ignacio Mazacote Carillo (CU)

 

donderdag 19 augustus                     

 Horace Martin (JM)/     Doreen Schaffer & The Moon Invaders (JM/BE)

 

 

DONDERDAG 29 JULI: SMOKESTACK LIGHTNIN’ (DE) / THE SEATSNIFFERS (BE)

 

20.00 u. - SMOKESTACK LIGHTNIN’ (Duitsland)

 

Doorgaans brengen we tijdens HIHP wat men zou kunnen omschrijven als 'dansbare wereldmuziek'. Maar we zijn niet streng in de leer en durven al eens afwijken. Op deze eerste avond van de editie 2010 doen we dat met twee groepen die opereren in het rootsrockgenre. Of is het doorgaans uptempo americana? Of alt. country of zelfs no-country? Of hillbilly of rockabilly? Feit is dat zowel de Duitse Smokestack Lightnin' als de Belgische The Seatsniffers hun hart hebben verloren in het Amerika van enige decennia geleden. Beide groepen zijn mekaar waard en zelfs goede vrienden. Getuige hiervan hun gezamelijke cd Roadmasters, waarop zes nummers te horen zijn van Smokestack Lightnin' en zeven van The Seatsniffers. Beide groepen zijn meermaals uitgetest op het N9-podium. Ze overtuigden telkens, we presenteren hen 'met garantie'.

 

Smokestack Ligthnin' passeerden ondertussen 2x in Eeklo, de laatste keer was pas in april jl. Onmiddellijk na dit opnieuw steengoede concert nodigden we hen uit voor HIHP, een ruim publiek moet deze band uit Nuremberg nu ook maar eens leren kennen. Want laat ons wel wezen: in 'het milieu' geniet Smokestack Lightnin' een uitstekende reputatie, maar daarbuiten is dat (behalve in Duitsland) wat minder. Onbekend maakt onbemind, zegt men, welnu na deze avond behoort ook u tot de fans. Pas op, ze zijn al een tijdje bezig. De groep, die zijn naam vond in een song van Howlin' Wolf, heeft, naast hogergenoemde Roadmasters, nog vier albums op zijn naam. Sympathiek brengen ze die zowel op cd als op vinyl uit. Ze toerden ondertussen 2x door de States en een nummer van hen (een cover van Tom Waits' Walk Away) haalde zelfs de soundtrack van de Hollywoodfilm The Big Empty. Ze treden erg vaak op, vooral in het grote Duitsland, maar alleen al dit jaar ook in Nederland, België, Zwitserland, Engeland en Spanje. Let op hun ene gitarist, die ook de mandoline durft boven te halen en af en toe achter de piano gaat zitten, én op de andere, met zijn machtig twanggeluid. Dit haal je niet uit moderne versterkers, enkel oud vintage materiaal is hiertoe in staat. De zanger met charisma bespeelt tegelijkertijd de staande bas en de drummer houdt het boeltje mooi strak samen. De set is gevarieerd, met een mooie afwisseling van trage en snelle nummers.

 

21.30 u. – THE SEATSNIFFERS (België)

 

De bezetting van The Seatsniffers is quasi identitiek, behalve dat er slechts één gitarist is en dat een piano ontbreekt, die wordt vervangen door sax. Onze maatjes uit Antwerpen stonden al vier keer op ons clubpodium (altijd een goed teken). De aanleiding voor deze vijfde keer is hun 15-jarig bestaan, dat ze in 2010 vieren. Als Belgische rootsrockers zijn ze onovertroffen. Daarover bestaat ook in het buitenland grote unanimiteit. Ze toerden in zowat heel West-Europa, Engeland incluis, en zijn verbazingwekkend populair in Scandinavië. The Seatsniffers brachten, sinds hun debuutplaat in '97, nog eens vijf cd's uit (Roadmasters niet inbegrepen). Een weetje over hun live-cd Flavor Savor uit 2003: die is deels opgenomen in de Eeklose N9 villa. De groep is er terecht fier op dat ze een aantal van hun Amerikaanse helden op tournee mochten begeleiden. We vermelden Jason Ringenberg (zie Jason & The Scorchers), de wilde blues- & soulman Barrence Whitfield én niemand minder dan Wanda Jackson. Over die laatste: het was Elvis himself die haar halverwege de jaren vijftig aanraadde over te schakelen van gospel naar rock'n roll. Ze wordt beschouwd als allereerste rockabilly zangeres en werd vorig jaar opgenomen in de Rock'n Roll Hall of Fame, waarin ze prijkt tussen de allergrootsten. En die laat zich in Europa begeleiden door Belgen? Natuurlijk, 't zijn The Seatsniffers, die deze gewichtige taak met verve en ogenschijnlijk gemak vervullen. Wat een eer!      

 

 

DONDERDAG 5 AUGUSTUS: STAFF DES LEADERS (CD/BE) / BALOJI (CD/BE)

 

20.00 u. – STAFF DES LEADERS (Congo/België)

 

Congo viert in 2010 de vijftigste verjaardag van zijn onafhankelijkheid. Daarmee vertellen we geen nieuws, dat kwam al volop in de aandacht. We hebben die aanleiding niet nodig om Congolese muziek aan bod te laten komen tijdens HIHP. Trouwe bezoekers kennen onze voorliefde voor Afrikaanse muziek in het algemeen en Congolese in het bijzonder. In heel Afrika weten ze wat feesten is, maar hoe dichter bij de evenaar hoe meer en meer broeierig die worden. De evenaar doorkruist Congo, dat zegt genoeg. Dichter bij huis, in de Brusselse Matongewijk, huist Staff Des Leaders. Die zijn stilaan dé nieuwe topband van de jonge generatie. Een grote bende, waarbij tot 14 muzikanten op het podium staan, die sinds 1999 actief is. Het gaat gestaag vooruit. Een eerste cd verscheen in 2002. In 2004 werden ze door Télé Bruxelles verkozen tot beste Congolese band in België. Een groot publiek kon hen in 2005 aan het werk zien als voorprogramma bij topband Zaiko Langa Langa. En dan volgde een echte triomf voor een thuispubliek op Couleur Café/Brussel in 2008. De tamtam deed zijn werk en in 2009 volgden de eerste Nederlandse festivals en diverse Belgische. Ze komen naar HIHP met een nieuwe cd J'ai Mon Copain in hun valies, waarop hun wilde mix van soukous, Congolese rumba en afrobeat te horen is. In een Congospecial van De Standaard was het volgende te lezen: "De opvolging lijkt verzekerd. Met het jonge Staff Des Leaders heeft de Brusselse Matongewijk eindelijk zijn eigen huisorkest, een waardige vertegenwoordiger van de nieuwe soukous. Couleur Café, Antilliaanse Feesten, Afro-Carribean Festival, Sfinks, Gentse Feesten: Staff Des Leaders heeft de afgelopen jaren een stevige livereputatie opgebouwd en het buitenland lonkt. De opbrengst van de concerten gaat deels naar de straatkinderen in Kinshasa. Matonge helpt Matonge".

 

21.30 u. – BALOJI (Congo/België)

 

Baloji zal nadien nog zijn uiterste best mogen doen, maar we hebben er alle vertrouwen in dat ook hij en zijn straffe groep zullen aanslaan. 2010 is trouwens een wonderlijk jaar voor Baloji. Zijn strafste stoot was dat je zijn nieuwe cd Kinshasa Succursale begin dit jaar zomaar gratis kreeg bij zowel Knack als de Franstalige tegenhanger Le Vif/L'Express. Met dank aan enige sponsors. Kinshasa Succursale is zijn tweede solo-cd, opvolger van Hotel Impala ('07) en volledig in Congo opgenomen. Hij kreeg daarvoor assistentie van topmuzikanten uit groepen als Zaiko Langa Langa, La Corale de la Grâce en Konono N°1. In amper een week was de klus geklaard. Het was voor de 32-jarige Baloji een terugkeer naar het land dat hij op zijn vierde verliet. Piepjong maakte hij, toen nog als MC Balo, begin van de jaren negentig, al deel uit van de Luikse hiphopband H-Posse. Hieruit ontstond Starflam, die in '98 debuteerden met een eerste cd. Er volgden er nog 2 (in '01 en '03) en Starflam bouwde zich een reputatie op als 'beste Belgische hiphopgroep aller tijden'. Wie hen ooit aan het werk zag, weet dat we niet liegen. Tot Baloji in 2004 onder eigen naam ging opereren. Zijn eerste cd liet al Afrikaanse invloeden horen, maar was toch nog voornamelijk hiphop. Maar nu heeft Congo hem in de greep. Dat blijkt ook uit zijn kritische teksten, waarin hij de problemen aldaar onomwonden bezingt (die zijn van een iets andere orde dan bv. B-H-V). Muzikaal maakt hij een mengeling van soukous, Congolese rumba, Nigeriaanse funk, maar ook reggae en een beetje ska. Baloji is doordrongen van een urbane cultuur, invloeden door mekaar 'klutsen' hoort daarbij. Wie zijn MySpace bekijkt, ziet een drukke zomerkalender. En mocht u op 5 augustus denken: "die gitarist heb ik nog gezien", dan kunnen we u vertellen dat dit kan kloppen. Het is maître Dizzy Mandjeku, de vroegere Franco-begeleider, die vorig jaar met zijn Odemba OK Jazz All Stars in het Heldenpark schitterde. Baloji weet zijn mannetjes wel te kiezen!  

 

 

DONDERDAG 12 AUGUSTUS: LOS REYES DEL SON feat. REY CABRERA (Cuba) / MARIA OCHOA (Cuba) / IGNACIO MAZACOTE CARILLO (Cuba)

 

Eén van (zoniet) de bekendste artiesten die ooit in N9 optraden is Francisco Repilado, beter bekend als Compay Segundo (1907-2003). Dat was eind '95, de man was toen 88 en nog vrij onbekend. De roem kwam pas in '97 toen hij opdook als boegbeeld van Buena Vista Social Club. Die verkochten zo maar even 8,7 miljoen exemplaren van hun cd, die opent met Segundo's nummer Chan Chan. Buena Vista Social Club is de best verkochte Cubaanse plaat aller tijden. Over de groep werd een documentaire gemaakt door Wim Wenders. Waarom deze inleiding? Dank zij Buena Vista (waarbij Ry Cooder een grote rol speelde) stond de son opeens volop in de belangstelling. Son? Jazeker de voorloper van de salsa, de muziekstijl die ontstond in het Oosten (de Oriente) van Cuba, met als grootste stad Santiago. Pas later volgde furore in Havana. Het is een bergachtig gebied, onherbergzaam maar met vruchtbare valleien. Doorgaans situeert men het begin van de son aan het eind van de jaren 1800, ten tijde van de eerste onafhankelijkheidsstrijd tegen Spanje. Op 12 augustus presenteren we een ware son-revue, met drie oudgedienden.

 

Onze eerste gast, de 67-jarige Rey Cabrera is geboren in de bergen rond Santiago in een muzikale familie. Van zijn vader erft hij de liefde voor de musica campesino en hij leert al op jonge leeftijd de tres bespelen. Die tres, de Cubaanse gitaar (bespannen met drie paren van twee snaren) is essentieel in en typisch voor de son. Rey heeft overduidelijk talent, ook als zanger, en het is logisch dat hij het platteland verlaat, om zijn geluk te wagen in Santiago. Daar ontmoet hij Benito Suarez en Eliades en Maria Ochoa, met wie hij eind jaren 60 Trinchera Agraria vormt. Die worden bekend in de hele Oriente, dankzij een lokaal radiostation waarop ze elke avond te horen zijn. De wegen splitsen zich. Benito Suarez wordt de vaste gitarist van Compay Segundo. Eliades Ochoa vormt zijn eigen Cuarteto Patria en belandt nadien eveneens in Buena Vista (de man met de cowboyhoed). Rey wordt lid van Vieja Trova Santiaguero, die andere oude mannenclub, en nadien Trio Oriente. Maar dan ontmoet hij Maria Ochoa, zus van Eliades, opnieuw.

 

Ook zij komt uit een muzikale familie, waarin zowel papa als mama zongen en de tres bespeelden. Na het vroege succes Trinchera Agraria en deelname aan tal van festivals, formeert ze in 1993 haar eigen groep Corazon de Son, waarbij Cabrera haar vaste tresero wordt. In '98 nodigt Eliades haar uit voor tournees door Venezuela en Colombia en in 2000 onderneemt de groep een wereldtournee (Zuid-Afrika, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Nederland en ook België). Dat kon dankzij haar cd Asi Quiero Vivir, die overal prima kritieken kreeg. Broer Eliades, als gastmuzikant, en Rey Cabrera deelden mee in de lof. Datzelfde jaar zijn Rey en Maria ook te horen op de Eliades' cd Tributo al Cuarteto Patria. Wat later vindt Cabrera zijn grote liefde in Brussel. Hij trouwt er en woont er nog steeds. Hier vormt hij zijn eigen band Rey Cabrera y sus Amigos, met andere hier belandde Cubanen. Maria is ondertussen 66, pensioengerechtigd dus, maar daar valt niks van te merken.  

 

Een generatie ouder is Ignacia Mazacote Carillo. Geen aprilgrap is die geboren op 1 april 1927, een snelle berekening leert ons dat hij dus 83 is. Meteen is hij ook de oudste artiest die ooit optrad tijdens HIHP (niet in N9 villa, want daar stond ooit de 93-jarige bluesman Curly Miller). Hij debuteerde op zijn 19e in 1946. Dictator Batista was aan de macht, het was lang voor de Cubaanse revolutie (1959), waarbij Castro de booswicht verjoeg. Onder Batista floreerden zowel corruptie, prostitutie als toerisme. In de nachtclubs en danszalen traden vaak grote orkesten op en Mazacote kreeg de kans van zijn leven toen hij in 1950 gevraagd werd deel uit te maken van één van de bekendste sonorkesten van toen (Felix) Chappottin y sus Estrellas. De successen stapelden zich op, maar zijn toptijd beleefde hij in de jaren 60 bij de Charanga van Neno Gonzalez. Begin van de jaren zeventig keert hij terug naar Chappottin, waar hij bleef tot 1988 toen hij met pensioen ging. Zogezegd, want nog is de kous niet af. In 1999 duikt hij opeens op, zowel op plaat als live, bij Juan De Marcos Afro-Cuban All Stars (met heel wat Buena Vista-leden). Als gevolg hiervan verschenen in 2001 en 2003 onder zijn eigen naam de cd's De Profesion ... Sonero (opgenomen met het Septeto Matamaros, nog zo'n in graniet gebeitelde naam in de Cubaanse muziekgeschiedenis), gevolgd door El Figuron.

 

Mooi programma toch? We zorgen voor een uitstekende (minder mag niet) Cubaanse begeleidingsband. Elk doen ze een eigen set en bedoeling is dat dit leidt tot een grandioze apotheose waarin de drie samen een aantal nummers vertolken. U krijgt een mooi warmbloedig cadeau, weet u, uit één van de muzikaal rijkste landen ter wereld. Dansen mag niet alleen, het moet bijna.  

 

 

DONDERDAG 19 AUGUSTUS: HORACE MARTIN (JM) / DOREEN SCHAFER & THE MOON INVADERS (JM/BE)

 

20.00 u. – HORACE MARTIN (Jamaïca)

 

Horace Martin uit Kingston/Jamaica begon te zingen op zijn twaalfde en maakte zijn eerste opnames toen hij pas 14 was. Hij viel op in '79 toen hij deelnam aan de Tastee Talent competitie, waarin hij derde eindigde na de jonge Nadine Sutherland en Paul Blake (Blood Fire Posse). Gedurende de jaren 80 scoorde hij een reeks top 10-hits in Jamaica. In totaal nam hij vier albums op, waarbij hij samenwerkte met tal van groten (Sly & Robbie, Burning Spear, Coco Tea, Beres Hammond ...). Maar dan vluchtte hij, zoals zoveel muzikanten van zijn generatie, voor het aanhoudende geweld naar het buitenland. Het eiland mag dan al prachtig zijn, de misdaadcijfers zijn er al lang torenhoog. Zo had Jamaica in 2005 de bedenkelijke eer procentueel het hoogst ter wereld te scoren qua vermoorde burgers. Martin belandde in Canada en werd daar één van de toonaangevende rootsreggae artiesten. Hij behaalde twee maal een Canadian Music Reggae Award. Ondertussen startte hij zijn  eigen Shockout Martin label, waarop hij naast eigen werk ook dat van anderen uitbrengt (o.a. Horace Andy). Aan de andere kant van de oceaan heeft hij zijn bezigheden, maar we kunnen moeilijk beweren dat hij in Europa een bekende naam is. Eigenlijk integendeel, want enkel bij reggaeconnoisseurs geldt hij als één van best bewaarde geheimen van het eiland. Verandering is op til, want nadat hij in 2008 een eerste keer toerde in Spanje, komt hij nu terug voor een uitgebreide Europese tournee. Waarbij hij op zondag 8 augustus aangekondigd staat op het grote One Love Festival in London. Nadien zien we zijn naam ook opduiken op Reggae Jam Bersenbruck (DE) en Ostroda Reggae (PL). Voor de liefhebbers, zijn falsetto stemgeluid wordt vergeleken met dat van Cornell Campbell, de al vermelde Horace Andy en de betreurde Dennis Brown. Die laatste is toch echt één van de allergrootsten uit de reggaegeschiedenis, door Bob Marley zelf tot 'kroonprins' gebombardeerd.

 

21.30 u. – DOREEN SCHAFFER & THE MOON INVADERS (Jamaïca/België)

 

En dan volgt een heuse queen, nl. Doreen Schaffer, de koningin van de ska. Zijn we aan het overdrijven? Nee hoor, want de dame stond met de legendarische Skatalites aan de wieg van het genre. De aimabele Doreen doet er niet moeilijk over, ze wijt het enkel aan 'being on the right place on the right time'. De plaats was de vermaarde Studio 1 in Kingston/Jamaica, de tijd: begin van de jaren zestig van de vorige eeuw. Van The Skatalites was nog geen sprake, het waren op dat moment nog anonieme studiomuzikanten. Producer (Sir) Clement 'Coxsone' Dodd zorgde voor een ontmoeting met Lloyd Knibb, de latere Skatalites-drummer en al gauw leerde Doreen ook de anderen kennen. Dat waren stuk voor stuk uitstekende muzikanten, die in juni 1964 besloten om hun krachten te bundelen onder de naam The Skatalites. Hun naam en faam verspreidde zich snel in het nu onafhankelijke Jamaica (sinds '62) en ze toerden het hele eiland rond. De eigenlijke kern bestond uit 9 instrumentalisten. Live en op plaat werden ze aangevuld met gastzangers als Jackie Opel (bijgenaamd de Jamaicaanse James Brown) en één enkele zangeres: onze Doreen. Wiens echte naam Monica Johnson is. Schaffer (soms ook gespeld als Schaeffer of Shaffer) was toen één van de weinige vrouwelijke zangeressen in de door mannen gedomineerde Jamaicaanse muziekwereld. Topproducer Dodd hield van man-vrouw duetten, hij nam verschillende singles op van Jackie & Doreen of Doreen & Jackie. Met The Skatalites ging het gauw fout, de oorspronkelijke bezetting hield het na amper een jaar al voor bekeken. Een erg druk jaar weliswaar, waarin veel nummers werden opgenomen, vaak werd opgetreden en, en passant, ook nog de nog jonge Bob Marley op de sporen werd gezet. Het verhaal leek voorbij, Doreen werd moeder en huisvrouw. De ska deemsterde wat weg, rocksteady en reggae namen de vlag over. Tot het genre eind van de jaren zeventig opeens erg populair was. In '83 werd The Skatalites heropgericht, de aanleiding was het Reggae Sunsplash-festival van dat jaar. Sindsdien toeren ze de wereld rond, in '99 passeerden ze zelfs eens in onze eigen club in Eeklo. Natuurlijk was Doreen erbij. The Skatalites bestaan tot op heden, ze speelden dit jaar op 4 mei nog in Leuven. Op de slotavond van HIHP presenteren we Doreen Schaffer niet met The Skatalites, maar wel begeleid door de uitstekende Belgische The Moon Invaders. Ze namen ondertussen samen een plaat op. Dat moet dan het 4e Moon Invaders-album zijn. Het vijfde verscheen recent: een liveplaat opgenomen in de Brusselse AB. De tienkoppige The Moon Invaders behoren tot de beste Europese reggae/ska-acts, ze begeleidden in het verleden o.a. Alton Ellis, Rico Rodriguez, Pat Kelly en natuurlijk Doreen Schaffer. De dame voor wie we op 19 augustus de rode loper uitrollen.

 

 

 

Bookmark and Share

Related articles

More artwork

 • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or