news   ›   The Travelling Band voor het eerst in België

The Travelling Band voor het eerst in België

28 August 2011

VR 23/09

THE CAROLOREGIANS (BE)

N9 villa - 21 u. - // AUTHENTIC EARLY REGGAE / GRATIS CONCERT

 

Vorig jaar The Moon Invaders gezien tijdens Helden in het Park? Of misschien wel dit jaar op het hoofdpodium van Reggae Geel? Dan weet u dat dit uitstekend early reggae-collectief niet alleen tot de top behoort van de Belgische groepen in dit genre, maar overal terecht kan. Dat weten of wisten o.a. de Jamaicanen Doreen Schaffer, wijlen Alton Ellis, Derrick Morgan en Pat Kelly trouwens ook en ze lieten/laten zich graag door hen begeleiden tijdens Europese tournees en/of op plaat. Waarom deze inleiding? Simpelweg omdat de vijfkoppige The Caroloregians zowat de helft uitmaken van de 9 leden tellende The Moon Invaders. The Caroloregians hebben geen blazers, maar wel een hammondorgel, dat prominent aanwezig is in hun sound, die (net zoals in Jamaica in de late jaren 60) ook sterk beïnvloed is door de Amerikaanse soul. De naam The Caroloregians verwijst naar hun thuishaven Charleroi, net zoals de naam van hun eerste plaat Organic Coal Beat From The Groovy Mines ('06). Nadien volgden nog Pum Pum Hotel ('08) en Funkify Your Reggay ('10). En dat allemaal tussen het drukke werkschema van The Moon Invaders door. Drummer Nicolas Leonard is de componist van de meeste songs en met Matthew Hardison, die opgroeide in New Orleans, hebben The Caroloregians een prima Amerikaanse zanger/gitarist in huis. We kunnen dit eerste concert van het nieuwe seizoen gratis aanbieden dankzij Programme Rock (de organisatoren van Boutik Rock) van de Franstalige gemeenschap. Kijk, we bekennen schuld: ook in N9 komen weinig Franstalig Belgische artiesten aan bod. Zonde, want er is best wel en behoorlijk wat talent aan de andere kant van de taalgrens. Deze Caroloregians bv., die ondertussen zowat heel Europa doorkruisten en ook al in de USA en Canada toerden. We beloven u een heel mooi feestje. Voor noppes! 

 

SHORTCUT The Caroloregians = de helft van The Moon Invaders (zonder blazers, maar met hammond). We noemen het early reggae, maar rocksteady mag ook en Jamaican soul al evenzeer. Gratis toegang!   

 

 

 

 

 

 

ZA 01/10

THE TRAVELLING BAND (UK)

support: Everyman (BE)

N9 villa - 21 u. - 7/10 eur KOMEN VOOR EEN 1E KEER NAAR EUROPA

 

Dit hebben we nog nooit meegemaakt: een groep met twee riders. De ene is de uitgebreide, de andere een minimale, waarop letterlijk staat: "please do not go beyond your budget for the show". Als dat geen sympathieke gasten zijn! We beloven hen dat we ons best zullen doen. The Travelling Band dus, uit Manchester, de 5e grootste stad van Engeland. Beroemd omwille van zijn voetbalploegen (Vincent Kompany werd vorig jaar een vaste waarde bij Manchester City FC), maar ook als muziekstad (The Hollies, 10 CC, Joy Division, The Smiths, Oasis, Elbow enz.). U mag The Travelling Band nu toevoegen aan dit lijstje, hoewel ze muzikaal nogal afwijken van de genoemde namen. In Engeland is er al behoorlijk wat buzz rond dit vijftal, dat nu voor het eerst anderhalve week naar het Europese vasteland komt. The Travelling Band heeft 2 cd's uit. De eerste Under The Pavement werd al opgenomen in 2006, maar verscheen pas in 2008. De commentaren waren goed tot uitstekend. Heel wat deuren gingen open en de groep won enorm aan naambekendheid toen ze de winnaars werden van de 'new talent'-competitie van het gigantische Glastonbury Festival (dat à propos volgend jaar niet plaatsvindt). De groep begon zijn naam waar te maken en reisde heel Engeland door, van optreden naar optreden, en dat in alle mogelijke omstandigheden. Een betere leerschool bestaat niet en dat is hoorbaar op hun tweede plaat Screaming Is Something, die pas eind mei 2011 werd uitgebracht. En deze keer zijn de commentaren unaniem: "they've simply become better". En nu gaan we eens een hachelijke poging ondernemen om hun muziek te omschrijven. Ogenblikkelijk valt op dat deze twintigers uitstekend zingen, waarbij hun stemmen mekaar mooi aanvullen en naadloos in mekaar overvloeien. Er zijn overduidelijk invloeden uit folk, country en (licht psychedelische) pop en sommigen noemen het 'Mancunian Americana' (hoewel de groep dat maar een rare omschrijving vindt). Gram Parsons' muziek werd indertijd 'cosmic country' genoemd. Voeg daar het woordje pop aan toe en je komt in een buurt waar ook Crosby, Stills en Nash (al dan niet met Young) in hun hoogdagen of meer recent Fleet Foxes vertoeven. In deze (neo-hippie?) coté moet je hen dus gaan zoeken. Het klinkt sprankelend, optimistisch en lijkt eerder afkomstig van het platteland, dan uit een grootstad. Komen we daar mee weg, hebt u enig idee? Rest ons nog te vertellen dat de Gentse Everyman u eerst een half uurtje mogen opwarmen. Dit kwartet rond singer-songwriter Vincent Neyt en pianiste Eva Hautekiet (inderdaad, dochter van) klinkt wat melancholischer. Nog pril, maar er kan nog veel gebeuren.      

 

SHORTCUT Deze winnaars van de 'new talent'-competitie van Glastonbury '08 balanceren tussen CSN(&Y) en Fleet Foxes. Sprankelend, optimistisch én wondermooi.

    

VR 07/10
FATBACK BRASS BAND (BE)

N9 villa - 21 u. - 7/10 eur 11-KOPPIGE HIPHOP BRASS BAND

 

Ze kunnen een voetbalploeg vormen en doen hun ding met 8 blazers (koper en hout), 2 percussionisten en één rapper, Pieter-Jan Verborgh, in het hiphopmilieu beter bekend als MC Aftawords. Fatback Brass Band ontstond toen die de handen in mekaar sloeg met saxofonist Michiel Joos, nog wel afkomstig uit de negorij genaamd Eeklo. Michiel kennen we al een tijdje, als kleinzoon van Roger, zoon van Luc en van zijn bezigheden indertijd met Transpiradansa, het grote folk- en wereldmuziekorkest o.l.v. Wouter Vandenabeele (2 cd's). FBB is een jonge, maar zeer energieke bende met een voor België origineel geluid, dat we tippen voor de toekomst. Alhoewel, er is ook de 7-koppige Brusselse Wild Boar & Bull Brass Band, die zich eveneens in hiphopkringen situeren. Maar, en het is een serieuze maar, die hebben slechts 4 blazers. Kunnen we dan wel spreken van een brass band? Kritisch als we zijn stellen we de vraag, maar ze beantwoorden doen we liever niet. Dit hoeft niet nog een communautaire kwestie op te leveren, er zijn er al genoeg. In elk geval is de vanuit Gent opererende FBB wel een echte brass band, die het helemaal akoestisch doet en dus overal terecht kan. De groep, die vnl. uit conservatoriumstudenten bestaat, speelt naast enkele bewerkingen voornamelijk eigen nummers. FBB bestaat pas een jaar. Maar ze zijn wel goed gerodeerd, zeker na deze zomer waarin ze o.a. optraden tijdens de Gentse Feesten, het Jonge Wolven-concours, het straattheaterfestival in Wenduine, in Nijdrop en tijdens OdeGand. Daags na hun Eeklose concert zijn ze ook geselecteerd voor Oost-Best!, de opvolger van het Oost-Vlaams Rockconcours. Heeft Vlaanderen eindelijk een volwaardige tegenhanger van de Youngblood Brass Band? We zagen FBB al 2x zeer overtuigend aan het werk en zeggen resoluut: "Yes"!     

 

SHORTCUT Heeft Vlaanderen nu een volwaardig alternatief voor de Youngblood Brass Band? We zijn geneigd om het te geloven ... 

 

VR 14/10

ISRAEL NASH GRIPKA & BAND (US)

N9 villa - 21 u. - 9/12 eur SERIOUSLY ROCKING AMERICANA

 

Laat ons Israel Nash Gripka even introduceren, tenminste in België. In Nederland heeft hij ondertussen al een mooie aanhang. Hij stond er op twee toonaangevende festivals (Blue Highways/Utrecht en Take Root/Groningen). En hij schuimde er het clubcircuit af (Paradiso, Paard van Troje, Patronaat etc.). Waar hij ook kwam, lieten hij en zijn band een erg sterke indruk achter en wonnen ze zieltjes bij de vleet. Muziekblad Oor "plaatst Gripka in het hoogste echelon van de in Americana gespecialiseerde singer-songwriters". Gripka is afkomstig uit het Midwesten van de USA, maar woont nu al een tijdje in New York. Hij bracht tot nu toe 2 cd's uit: een eerste erg degelijke New York Town ('09) en de recent verschenen opvolger Barn Doors & Concrete Floors ('11), waarin hij zichzelf overtreft. De plaat (ook op vinyl verkrijgbaar) is geproduceerd door Steve Shelley (Sonic Youth) en roept herinneringen op aan Neil Young ten tijde van Everybody Knows This Is Nowhere. Met Crazy Horse, of course. Anderen (Oor) horen dan weer "John Fogerty, die zijn beste CCR-werk naar de kroon steekt". En Q Magazine beloonde met **** en heeft het over "a swaggering country rock album that recalls The Rolling Stones' greatest flirtations with the South's soul and blues". Ze hebben het over de Stones ten tijde ('72) van Exile On Main Street, die redelijk unaniem wordt beschouwd als misschien wel hun beste plaat. Bruce Springsteen en The Band worden ook her en der vernoemd als zijnde hoorbare invloeden. Kortom, één en ander zou ondertussen moeten duidelijk zijn: Gripka behoort niet tot de treurwilgen onder de singer-songwriters en hij weet niet alleen zijn voorbeelden goed te kiezen, hij gaat ook in rechtstreekse concurrentie met hun beste werk én ... doet niet onder! Goed nieuws is dat hij in zijn bagage ook een derde kersverse cd Live At Mr. Frits zal meehebben. Die werd in Eindhoven opgenomen in de lente van 2011, toen Gripka al eens eerder dit jaar in Nederland rondtrok. Nu komt Gripka terug naar Europa voor een tournee van vijf weken in Nederland, Engeland, Scandinavië en (bijna) helemaal op het eind België. Here's the future of rocking Americana: Israel Nash Gripka!  

 

SHORTCUT Gripka doet niet onder voor de (aller)grootsten. Zijn 2e cd is nu al een classic. 1e Belgische concert!

 

VR 21/10

BOO BOO DAVIS & BAND (US)

N9 villa - 21 u. - 9/12 eur MISSISSIPPI BLUES ANNO 2011

 

Nadat hij in 2003 al eens bij ons passeerde, hebben we de eer en het genoegen om James 'Boo Boo' Davis nogmaals te mogen ontvangen in ons clubhuis. Er is sindsdien veel gebeurd, ook voor Boo Boo zelf. Hij komt sinds 2000 zeer regelmatig naar Europa, maar in 2003 had hij nog niet de status die hij nu heeft. Om maar een voorbeeld te geven: in oktober en november toert hij nu door acht Europese landen, van Noorwegen tot in Italië. Of een ander: in 2009 was hij zowel te zien op het zeer prestigieuze Montreux Jazz Festival als op BRBF/Peer, dat toen zijn 25e editie vierde. Davis trad er de zondag op, net voor Roger McGuinn (The Byrds) en wat later volgde ook nog John Mayall. Nog eentje: in 2006 bekroonde het Engelse Mojo Magazine zijn plaat Drew, Mississippi met een plaats in de top 10 van beste bluesplaten van dat jaar. Mooi, zeer mooi, en het is de nu 68-jarige sympathieke Boo Boo alleszins gegund. Hij groeide op in de Mississippi-delta in Drew, een kleine gemeente waar nu nog steeds 40% van de bevolking in armoede leeft (tevens het geboortedorp van Pops Staples). Als kind werkte hij al in de katoenvelden. Tijd en geld ontbraken om te leren lezen en schrijven, maar er was wel altijd muziek in de buurt. Zijn vader, Sylvester Davis, bespeelde diverse instrumenten en musiceerde samen met o.a. John Lee Hooker, Elmore James en Robert Pete Williams. Samen met zijn oudere broers vormde Boo Boo The Lard Can Band, die 18 jaar lang het huisorkest was van Tabby's Red Room in East St. Louis. De bluesscène in St. Louis had voor hem geen geheimen meer, maar een internationale doorbraak kwam er voor de zanger, gitarist en mondharmonicaspeler pas toen hij de Nederlandse gitarist Jan Mittendorp ontmoette. Mittendorp is tevens de man achter Black & Tan Records en Crossroads Agency. Ze trekken nu al meer dan 10 jaar samen op en bij Black & Tan verschenen er ondertussen 7 Boo Boo Davis-cd's. Live doen ze het met zijn drieën (met drummer John Gerritse), een bassist hebben ze niet nodig. Boo Boo's zangstijl is rauw en ongepolijst en hij legt al zijn hebben en houden in zijn muziek. Van diegenen die de deltablues nog meemaakten zoals die indertijd werd gezongen op de katoenvelden, op weg van en naar het werk of in de juke joints, schieten er niet veel meer over. Boo Boo Davis is er één van en hoewel diep geworteld in de traditie, voedt hij die ook nog steeds met nieuwe nummers. We zien hem graag komen.

Meer info op www.n9.be


Bookmark and Share

Related articles

 • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or