news   ›   De Zwerver trekt Early Birds naar Oostende

De Zwerver trekt Early Birds naar Oostende

11 October 2011

 

EARLY BIRDS is een nieuw mini-festival waar een aantal jonge groepen en artiesten een podiumkans krijgen op diverse podia in de Oostendse binnenstad. De timing is strategisch aan het begin van het concertseizoen: oktober. Er staan zowel groepen uit het binnen- als het buitenland op het menu. Er zijn geen genre-beperkingen, maar het zijn allemaal jonge bands de meestal net hun eerste plaat uit hebben gebracht. Early Birds vervangt het concertfilmfestival SOUND ON SCREEN.

Zaterdag 15 oktober - 21u00

GEPPETTO & THE WHALES

Manuscript, Langestraat 23, 8400 Oostende

gratis

I.h.k.v. EARLY BIRDS i.s.m. Vzw Jong Oostende

Deze jonge groep uit de Noorderkempen zag het levenslicht in 2009 en ging al meteen aan de haal met de overwinning in de Kunstbende. Alle bandleden zijn echte multi-instrumentalisten, met gitaren, viool, percussie, blaasinstrumenten, triangel,enz. creëren zo fluweelzachte en tegelijk overdonderende klanken. Geppetto & The Whales laten zich inspireren door nieuwe folkhelden als Bon Iver, Andrew Bird, Mumford and Sons en Fleet Foxes. Hun debuutsingle 'Oh My God’ dateert van mei 2011 en tijdens de zomer van dat jaar werden ze door Luka Bloom uitgenodigd op Dranouter.

 

Zaterdag 15 oktober - 21u45

THE ROTT CHILDS

Twilight, Langestraat, 8400 Oostende

gratis

I.h.k.v. EARLY BIRDS i.s.m. Vzw Jong Oostende

Na The Sore Losers en Vermin Twins is dit de derde afsplitsing van El Guapo Stuntteam. Het is meteen ook de vetste. Spilfiguren bij The Rott Childs zijn Jethro Volders en Chuck Dexters. Denk Blood Brothers, Mars Volta, Jesus Lizard,.... Met 'Riches Will Come Thy Way' levert dit Limburgs viertal al meteen een ferme debuutplaat af. Kijk er naar uit en onthoudt: deze band is een must-see act!

 

Zaterdag 15 oktober - 22u30

JOHNNY BERLIN

BADA BING, Langestraat, 8400 Oostende

gratis

I.h.k.v. EARLY BIRDS i.s.m. Vzw Jong Oostende

Johnny Berlin is een jonge Belgische band met een eigen geluid waarin invloeden uit de new wave, pop en postrock te horen zijn. In mei 2008 kwam hun eerste full album 'Find What You Love And Let It Kill You' uit op Kinky Star Records. De Morgen beschreef het album als volgt: ‘De ontwapenende samenzang en het gevoel voor melodie van Johnny Berlin herinneren soms wat aan Grandaddy, maar zijn compacte sound is veelkleurig genoeg om op eigen kracht zijn weg te vinden. Te ontdekken.’ In het najaar van 2011 staat de release van hun twee plaat ‘Hyber Nation’ op het programma. Ze geven ons nu alvast een voorproefje met hun nieuwe single ‘Sid Meier (Sure Thing)’.

 

Zaterdag 15 oktober - 22u00

RADIO MARTIKO

Lafayette, Langestraat, 8400 Oostende

gratis

I.h.k.v. EARLY BIRDS i.s.m. Vzw Jong Oostende

Gents DJ-collectief met o.a. de DJ's Fredulah en Nachtvorst. A rare species of monkeys spreading GLOBAL ECLECTIC SUPERSOUNDS. A very eccentric mix of soul, r&b, afro, latin, oriental & more authentic world grooves.

 

 

Woensdag 19 oktober - 21u30

HELL'S KITCHEN

Bada Bing, Langestraat, 8400 Oostende

gratis

I.h.k.v. EARLY BIRDS i.s.m. Vzw Jong Oostende

Wanneer je Hell’s Kitchen hoort blijkt meteen één ding: in Zwitserland kun je net zo door de Duivel bezeten zijn als in de Zuidelijke staten van de USA. Hell's Kitchen is een bluesband maar dan wel één van het eigenzinnige soort. Beïnvloed door John Lee Hooker en Howlin' Wolf, maar net zo goed door The Gun Club en Tom Waits. Met gitaar, contrabas en percussie creëren ze iets tegendraads dat zelden melodieus maar altijd rauw en krachtig is. Ook geschikt voor fans van Man Man, Kaizers Orchestra,...

 

 

Vrijdag 21 oktober - 21u30

BLACK HAVEN

Twilight, Langestraat, 8400 Oostende

gratis

I.h.k.v. EARLY BIRDS i.s.m. Vzw Jong Oostende

De eerste CD 'Harmbringer' van de Gents/Kortrijkse hardcore band Black Haven kwam eerder dit jaar uit op het Hypertension label van Amen Ra. Muzikaal zijn beide bands niet echt verwant, maar dezelfde donkere sfeer kleurt wel hun muziek. Black Haven komt net als Rise and Fall voort uit de diepste krochten van de Gentse underground. Beide bands slaan een brug tussen rechttoe rechtaan punk, crunchy hardcore en donkere, slepende metal. Verwijzingen naar Black Flag, Neurosis, Entombed en Converge zijn dan ook schering en inslag. Live hebben ze maar een doel voor ogen en dat is de verpulverende agressie van good old bands als His Hero Is Gone, Tragedy en Integrity benaderen.

 

 

Woensdag 26 oktober - 21u30

HANNI EL KHATIB

Manuscript, Langestraat 23, 8400 Oostende

gratis

I.h.k.v. EARLY BIRDS i.s.m. Vzw Jong Oostende

'Will The Guns Come Out' is de debuutplaat van Hanni El Khatib. Hij is de zoon van Palestijnse en Filippijnse migranten in de USA en hij is de eerste Amerikaan in zijn familie. Hanni groeide op als skater in San Francisco en raakte er geobsedeerd door americana maar ook door de vroege popcultuur uit de jaren '50 en '60. Hij is de singer-songwriter en producer van zijn eigen éénmansband, maar live wordt Hanni El Khatib bijgestaan door drummer Nickey Fleming-Yaryan. Ze mengen ‘50/’60s blues, soul, garage rock & doo whop. Of in Hanni’s eigen woorden: “these songs were written for anyone who’s ever been shot or hit by a train. Knife fight music.”

Single 'I Got A Thing' schopte het in het Studio Brussel programma Select tot de Select top 3 van de week van 19 september.

 

 

Zaterdag 29 oktober - 2&u00

SUPERLIJM + THE FUTURE DEAD

Vrijstaat O., Zeedijk, 8400 Oostende

5 euro vvk - 7 euro add

I.h.k.v. EARLY BIRDS i.s.m. Vzw Jong Oostende

Superlijm, de groep van Oostendenaar Pieter-Jan Delesie en auteur van de aanstekelijke radiohits ‘Michael Jordan’ en ‘Area 51’ brengt eind oktober zijn eerste album uit. De band keert helemaal terug naar de sound van de gitaarscene uit de jaren negentig en laat zich daarbij inspireren door het beste werk van Guided By Voices, Sebadoh, Pavement, Dinosaur Jr. en Grandaddy. De plaat wordt zelfs gemixt door Mich Easter, de man die ook achter de knoppen zat van 'Brighten The Corners' van Pavement. Op 29 oktober komt Superlijm als vijfkoppige band zijn debuutplaat voorstellen op de Zeedijk van Oostende.

The Future Dead zijn een springlevend Gents vijftal met een onderkoeld gevoel voor popmuziek en een zelfrelativerend wereldbeeld. Evenwichtig geïnjecteerd met catchy riffs, een diepdroge stem en instrumentale deuntjes levert dat prima popsongs op. Of 'bubbegum. slacker. shoegaze. pop', zoals ze het zelf noemen. Hun debuutplaat kwam in februari uit.

 

 

Bookmark and Share

Related articles

More artwork

 • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or