news   ›   A Winged Victory For The Sullen en Glenn Branca Ensemble in 4AD

A Winged Victory For The Sullen en Glenn Branca Ensemble in 4AD

8 December 2011

 

 

De laatste weken en maanden werd overal de loftrompet bovengehaald voor A Winged Victory For The Sullen. Zowel binnen -als buitenlandse pers strooien met een duizelingwekkend aantal 'sterren' in de album - en concertrecensies van AWVFTS. Voor wie nog niet mee is: dit is post-klassiek in de ware zin van het woord, klanklandschappen vol prachtige harmonische repetitiviteit, waarin klassieke instrumenten als piano en strijkers de confrontatie aangaan met meanderende en dromerige gitaarpartijen.


Stranded Horse is het zijproject van Yann Tambour, een jonge Fransman uit Rijsel. Op zijn jongste plaat 'Humbling Tides' verwent hij de luisteraar met betoverende akoestische nummers die hij op originele en elegante wijze inkleurt met behulp van gitaar, kora (een West-Afrikaans snaarinstrument) en een licht nasale fluweelzachte stem. Zijn composities houden het midden tussen Britse folk, Afrikaanse muziek en Franse atmosferen.

Zondag krijgen we een levende legende over de vloer. Glenn Branca is een invloedrijke avant-garde componist die wereldwijd faam maakte met zijn vernieuwende en nooit eerder gehoorde composities voor elektrische gitaar. Leden van Swans, Helmet en Sonic Youth maakten in het verleden deel uit van zijn ensemble en het is vooral op die laatste groep dat Branca een grote invloed heeft gehad. The Glenn Branca Ensemble brengt muziek uit zijn meest recente release en compositie 'The Ascension: The Sequel', een soort vervolg op 'The Ascension', een van zijn meest gevierde composities uit 1981. Branca verzamelde een groep briljante New Yorkse muzikanten voor deze uitvoering met vier gitaren, bas en drums. Wij beloven u in ieder geval een indrukwekkende totaalervaring en misschien wel hét concert van uw leven.

De vier saxofonisten en de drummer van [sic] hebben hun roots bij BL!NDMAN, maar gaan al een aantal jaren hun eigen weg bij o.a. Tommigun, Kawada, Va Fan Fahre, De Anale Fase, Henri Prosper, etc. In hun nieuwste project [sic] electric profileren ze zich voor het eerst als een volwaardige rockgroep. De hoekige en ritmische baslijnen vormen samen met de energieke drums een solide basis, waar de saxen grillige melodieën, jazzy solo’s en freaky noise overheen gooien. Proef er reeds van op 4x4TV.

Zowel op vrijdag als op zondag zorgen dj's Kid Glove Killers voor de bijpassende deuntjes.

En dan nog een hoofdstukje Westtalent... Maze wint! En mogen openen voor The Rott Childs op 21/01.

Via 4x4 kunnen we ook een interessant natraject aanbieden aan verschillende finalisten: Maria Isn't A Virgin Anymore mag optreden in Les 4Ecluses, Maze in Le Grand Mix (+ 2 dagen 'accompagnement' door l'Ara in Roubaix) en 2 dagen residentie inclusief repetitieruimte en 4AD Hotel voor zowel Maria Isn't A Virgin Anymore als Ynoji. We zijn ook heel trots op Gurt Goatbuck (3de plaats), allen 4AD vrijwilligers en Movoco (5de plaats), één van de bands uit onze repetitiebunkers. Proficiat mannen!

Tenslotte enkele mooie uitsmijters, zoals heel wat nieuwe namen voor 2012: Mirel Wagner, Het Zesde Metaal, Horses On Fire, Wallace Vanborn, Liese van der Aa, Love Like Birds en Hanson Brothers! We hebben ook een mooi nieuwjaarscadeau voor alle 4x4 leden want deze mensen kunnen er gratis in op 14/01, het eerste concert van 2012 met Noiserv, Mirel Wagner en J. Keens Balloon Flight op de affiche.

De 4AD kalender voor 2012:
14/01 --- Noiserv + Mirel Wagner + J. Keens Balloon Flight
20/01 --- Jens Maurits Orchestra: The Dubtapes
21/01 --- The Rott Childs + Maze
03/02 --- Sallie Ford & The Sound Outside
04/02 --- Little Trouble Kids + Falling Man
10/02 --- Try-Out: Merdan Taplak
16/02 --- Pilot Show: John Watts: The Last Picasso
24/02 --- Dranouterrally XS 2012
23/03 --- Liesa van der Aa + Love Like Birds
13/04 --- Hanson Brothers
15/04 --- Het Zesde Metaal
28/04 --- Wallace Vanborn + Horses On Fire

Bookmark and Share

Related articles

More artwork

 • A Winged Victory For The Sullen
 • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or