news   ›   Het Zesde Metaal en Great Lake Swimmers in 4AD

Het Zesde Metaal en Great Lake Swimmers in 4AD

14 April 2012

Vanavond opent Embers voor Chelsea Wolfe: dreigende synths, West-Vlaamse lyrics, hoge stemmetjes, bleeps & cuts en slepende gitaren vormen de ingrediënten van Embers. Met hun DIY aanpak, hun brute en verstikkende drum- en gitaarpatronen en gemutileerde zanglijnen klinken ze warempel als de waardige erfgenamen van Sigmund und Sein Freund, (West-)Vlaanderens industrial en electro-wave trots uit de jaren ’80. Het nieuwe exportproduct uit de polders?

Nog meer onversneden kwaliteit uit West-Vlaanderen op ons podium zondagavond. Het Zesde Metaal is het uit de hand gelopen afstudeerproject van Herman Teirlinck student Wannes Cappelle. De groep is aan zijn tweede album 'Ploegsteert' toe, waarop Cappelle nóg dieper in hart en hoofd graaft, zowel bij zichzelf als bij zijn publiek. De vruchten van zijn gepieker over de ‘Grote Gevoelens’ zijn stuk voor stuk uitgepuurde pareltjes. En dankzij zijn schier onuitputtelijke arsenaal aan West-Vlaamse dichterlijke vondsten zorgt Cappelle ervoor dat een glimlach uiteindelijk altijd de bovenhand haalt.

Na de Maanziek try-out (met Wouter Deprez) vorig jaar staat Wannes voor de 2de maal in 4AD. En hij komt niet alleen, 4 muzikanten vergezellen hem, zoals o.m. Tom Pintens (Zita Swoon) en Filip Wauters (The Whodads). Lees ook even het interview met Wannes in UT Magazine.

Rebecca Mayes mag het pad effenen met haar zoetgevooisde stem en hartverwarmende songs. Er is een Win For Life actie gekoppeld aan het concert: de eerste 50 bezoekers krijgen een Win For Life Mini krasbiljet. Je maakt ook kans op Clubcircuit vouchers en zelfs een jaarpas waarbij je een jaar lang gratis naar alle concerten in het Clubcircuit mag. Alle info op Clubcircuit website.

Apotheose van de 4-daagse wordt het dubbelconcert van Barzin en Great Lake Swimmers. Barzin is het project van de Canadees Barzin Hosseini, die al sinds 1995 aan zijn eigenzinnige carrière timmert. Balancerend op de rand van minimalistische kamperpop, alt country, elektronica en slowcore. Intiem, melancholisch en introspectief zijn de woorden die zijn sound het beste typeren.

Het was een tijdje stil rond Great Lake Swimmers, maar met 'New Wild Everywhere' - hun vijfde studio-album en de opvolger van 'Lost Channels' (2009) – staan ze er terug. Deze plaat kan misschien wel eens de definitieve doorbraak betekenen voor Tony Dekker en co. Hun melodische folk-country evolueerde in een meer poppy richting zonder de melancholische touch te verliezen of aan integriteit in te boeten. Voor de tweede maal in 4AD!

Bookmark and Share

Related articles

More artwork

 • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or