Club > 4AD

4AD

Jaar van oprichting: 1988


Zaalcapaciteit: 250


Voorstelling: Eind 1987 staken enkele jongeren uit de Diksmuidse regio de koppen bij elkaar. Ze waren het beu om steeds lange afstanden te moeten afleggen om een interessant concert te kunnen meemaken. Het vuur zat erin, alleen de plaats was slecht gekozen, de Westhoek, ver weg van de culturele bastions, de grote steden. Maar ze geloofden erin en gingen ervoor. Op 16 april 1988 bijt streekgenoot Herr Seele het openingslint door en 4 AD is een feit. Tijdens de eerste jaren is het opboksen tegen alle mogelijke vooroordelen, maar toch slaagt de vereniging erin om enkele internationale groepen naar Diksmuide te halen. Variëteit troef was een basisdoelstelling en daar slaagt men ook in hoewel maatschappijkritische groepen (vertrekkende van een punk/hardcore traditie) toch de hoofdmoot vormen. Na enkele jaren beginnen meer en meer muziekliefhebbers de weg te vinden naar Diksmuide en geregeld duiken er ook Zuid-Nederlanders en Noord-Fransen op.


Het aanbod vergrootte en er kwamen 'serieuzere' namen op de affiches. Zo verwelkomden we zowel No Means No (Canada), Fugazi (Amerika), dé 2 smaakmakers en zeer invloedrijke bands op hedendaags hardcoregebied. Hiermee doorbraken we de evidentie dat concerten van belangrijke buitenlandse bands in België sowieso plaatsvinden in Brussel. Deze gedachtegang vinden we sterk terug bij de promotoren van diverse 'grote' namen en duidt onze grootste handicap aan: de geografische ligging. Toch menen we dat door de aanwezigheid van een muziekclub met een internationaal en multicultureel karakter we een verrijking betekenen voor de ganse Westhoek (en met enige trots : ook daarbuiten). Vanaf 1 januari 1995 kwam er een ware kentering in de 4 AD geschiedenis. Van dan af aan trad een van de vrijwilligers in loopbaanonderbreking en zette zich full-time in voor zijn club.


Alles kwam in een stroomversnelling terecht; er werd een nieuw pand gevonden, vlakbij het station, met enorme mogelijkheden. Het is een grote ruimte met een pracht van een verdieping erboven en een, mits aanpassingswerken, zeer ruime zolder. Achter het pand ligt nog een oude zaal, die, mits volledige herbouw ervan, een ideale concertzaal kan worden. Wat benefietacties zorgden voor het startkapitaal en de verhuis kwam er veel eerder dan gedacht. De 20e mei 1995 mag De Legende al meteen het openingsconcert verzorgen. De concerten vinden plaats in een ruimte voor 150 mensen, wat het jaar erna opgetrokken wordt tot 200 personen dankzij volledige verbouwing van de benedenverdieping. De zaal achteraan ombouwen is nog niet haalbaar. 4AD participeert verder met diverse verenigingen die actief zijn binnen film, milieu, mensenrechten, derde wereld, ... en theater. Met deze laatste bereikten we zelfs een overeenkomst met de culturele dienst van Stad Diksmuide omtrent onze Theatertram. Een initiatief dat we in '96 begonnen als reactie tegen ... diezelfde culturele dienst omdat zij 'vergaten' theater te programmeren in de plaatselijke schouwburg. Dus deden we het maar zelf, binnen onze beperkte mogelijkheden in vergelijking met een schouwburg. In januari 2001 start de 5de Theatertram, ondertussen een vaste waarde in het theateraanbod van de Westhoek.


We mogen ondertussen wel stellen dat 4 AD een quasi onmisbare schakel geworden is in het Vlaamse podiumlandschap. Dat is zeker het geval sinds in het voorjaar van 2005 de nieuwe zaal in gebruik werd genomen. De nieuwe zaal wordt door alle artiesten en bezoekers geroemd omwille van de perfecte akoestiek. Sinds april 2007 mag 4AD zich de trotse bezitter noemen van audiovisuele opnameapparatuur. Vanaf nu worden alle concerten, mits toestemming van de artiesten, opgenomen en gebrand op dvd zodat we een mooi archief kunnen aanleggen. Met deze uitbreiding zijn we trendsetter in Vlaanderen. We zijn immers de eerste club, na de Brusselse muziektempel AB, die kan pronken met deze hoogtechnologische installatie. Naast het aanleggen van een beeldarchief en het gebruik hiervan als eigen promomiddel is dit systeem ook interessant voor de muzikant zelf, en in het bijzonder de beginnende (regionale) bands. Via dit opnamesysteem is het mogelijk om voor hen een (basic) videoclip op te nemen en zichzelf eens aan het werk te zien. Met de aankoop van dit audio/video opnamesysteem, dankzij de middelen van de Nationale Loterij, zet 4AD terug een grote stap voorwaarts. Dankzij de minimale inzet van personeel, slechts één technicus kan het geheel coördineren en bedienen kan elk concert professioneel geregistreerd worden.


Dankzij BeauVent haalt 4AD in het kader van het project Zonnige Daken de zon in huis met de 34 zonnepanelen op ons dak. Binnen dit project plaatst BeauVent photo-voltaïsche-installaties op de (geschikte) daken van haar vennoten. Ons platte dak, het hoogste in de buurt en daardoor vrij van schaduw, leende zich daar uitstekend toe. Een PV-installatie bestaat uit zonnepanelen die stroom opwekken via de zon. Op het dak van de loods werd er een vermogen geïnstalleerd van 5,78 kWp (kilo Watt piek = nominaal vermogen). Deze installatie is samengesteld uit 34 poly-kristallijne panelen van 170 Wp elk en zal op jaarbasis ongeveer 5000 kWh aan groene stroom opwekken. Deze stroom zal volledig worden verbruikt door 4AD, wat onze energiekost voelbaar zal verlichten. Met deze investering willen 4AD en BeauVent het produceren van groene stroom stimuleren en samen werk maken van energiebesparing.

Wegbeschrijving

Adres

Kleine Dijk 57
8600 Diksmuide
Belgium
Tel.: +32 (0)51 50 48 94
Email: info@4ad.be
Website: http://www.4ad.be

Latest news

Pictures Wannabes • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or