Club > Kultuurkaffee

Kultuurkaffee

Jaar van oprichting: 1981 Zaalcapaciteit: 300 Voorstelling:  Mocht Bozar enkele jaren geleden nog niet hebben uitgepakt met een mooie tentoonstelling onder de prachtige titel ‘It’s Not Only Rock ’n Roll, Baby!’, zou dit de perfecte baseline geweest zijn voor KultuurKaffee. Desalniettemin geeft deze titel goed weer waar KultuurKaffee voor staat: een muziekclub die meer is dan muziekclub alleen. De basis van de werking van KultuurKaffee wordt gevormd door de muziekprogrammatie. Daarnaast ontwikkelt het jaarlijks drie multidisciplinaire programma’s.


KultuurKaffee neemt als muziekclub een vaste waarde in binnen het Brusselse en Vlaamse muzieklandschap. KultuurKaffee is een middelgrote club die een nationale en internationale werking ontwikkelt op vlak van professionele en semi-professionele muziek en die een evenwichtig programma aanbiedt dat gericht is op het presenteren van gevestigde waarden, zowel als  op het presenteren en ondersteunen van kwaliteitsvolle en getalenteerde, beginnende groepen die professionele ambities beogen, maar nog niet zijn doorgebroken bij het grote publiek. KultuurKaffee zorgt voor speelkansen en de professionele omkadering die noodzakelijk zijn in het groeiproces van deze tweede ‘categorie’ groepen. Groepen die aan het begin van hun carrière staan, ondersteunt KultuurKaffee onder de vorm van wedstrijden.


De genres die KultuurKaffee programmeert zijn divers en variëren van pop, rock, roots, jazz, wereldmuziek tot elektronische muziek en alle mogelijke subgenres. Binnen deze diversiteit heeft KultuurKaffee een grote voorliefde voor die artiesten die zich binnen het alternatieve circuit situeren, de grenzen aftasten van de geldende conventies binnen het genre en buiten de lijntjes durven te kleuren. De geografische ligging van KultuurKaffee in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, maakt dat binnen de programmatie regelmatig voorrang gegeven wordt aan Brusselse groepen. Centrale plaats is het KultuurKaffee. Voor meer intimistische genres wijkt KultuurKaffee uit naar de concertzaal van Gemeenschapscentrum Elzenhof of het Klein Mercelistheater, een verborgen architecturale parel te Elsene.


Naast haar werking op vlak van muziek ontwikkelt KultuurKaffee ook een substantieel multidisciplinair luik. Met Het Grote Ongeduld!Xtra: een afstudeerproject voor studenten die zich richten op multimediakunst en experimentele kortfilm,  een artist in residence programma rond ‘Cultuur en Ontwikkeling’ en een expositie over Kunst en Wetenschap levert KultuurKaffee jaarlijks drie ambitieuze programma’s af. Elk van deze projecten vertrekt vanuit de beeldende kunsten en wordt omkaderd door een meerstemmig, multidisciplinair programma, bestaande uit lezingen, films, documentaires, concerten, …  tot een consistent en hoogstaand artistiek totaalproject. De samenwerking met wetenschappers, onderzoekers, universitaire onderzoeksgroepen is een bewuste keuze en vormt een constante binnen elk luik.

Wegbeschrijving

Adres

Pleinlaan 2
1050 Brussel
Belgium
Tel.: +32 (0)2 629 23 25
Email: nvdabeel@vub.ac.be
Website: http://www.vub.ac.be/cultuur

Latest news

Pictures Wannabes • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or