news   ›   De Shortlist van... Tom Vermeir

De Shortlist van... Tom Vermeir

11 May 2016

Tom Vermeir brengt na zijn rol in Belgica vanaf deze week een eerbetoon aan de legendarische jazzmuzikant Chet Baker in de voorstelling CHET. Samen met Dag Taeldeman en Fred Heuvinck, zijn voormalige kompanen bij A Brand, kruipt hij op het podium. Ze krijgen versterking van Ben Brunin, bassist van o.a. Vive la Fête en muzikaal brein achter Kenji Minogue. CHET speelt tot 4 juni in Gent en Antwerpen.

Wat zijn je grootste invloeden?

Tom: Als het op jazz aankomt, dan zeker Miles Davis en Chet Baker omdat ze in hun benadering van het genre bij de essentie zijn gebleven. En misschien wat plat, maar als zestienjarige werd ik omver geblazen door ‘Appetite for Destruction’ van Guns N’ Roses. Ik leg die zeker nog een keer per maand op. Een meer recente en geweldige ontdekking, weliswaar uit de oude doos, is Francis Bebey, een artiest uit de seventies. Ook in dit lijstje: Dandy Warhols en The Dead Weather. Eigenlijk ben ik nooit een grote Nick Cave fan geweest, maar toen ik Grinderman ontdekte, was ik verkocht. Met terugwerkende kracht heb ik zo zijn ouder werk leren kennen. Ik hoop met David Bowie dezelfde klik te kunnen maken . Alles hangt af van je mindset top een bepaald moment, met een zekere ontvankelijkheid.

Wat is je favoriete song van het moment?

Tom: Ik ben niet helemaal mee met wat nieuw is, maar ik luister veel naar Chet Baker nu we bezig zijn met dat stuk. Dat wisselt veel bij mij. Vandaag is dat bijvoorbeeld ‘The English Riviera’ van Metronomy. Andere dingen die ik regelmatig draai zijn ‘Felt Mountain’ van Goldfrapp of ‘It’s a wonderful life’ van Sparklehose. En een ongelooflijke ontdekking voor mij was Courtney Barnett.

Naar welk niet te missen concert ga je binnenkort zelf kijken?

Tom: Een van die geretourneerde kaarten van AC/DC met AXL Rose zou ik wel zien zitten (lacht). Een rock ‘n’roll circus, maar geweldig om zien. Ik ben wel benieuwd wat dat geeft met Axl Rose. Ik ben ook grote fan van Manngold, de groep rond Rodrigo Fuentealba. Ze gaan binnenkort een nieuwe plaat uitbrengen. En Sleaford Mods staat ook op mijn verlanglijst om live te zien. Ik heb ze gemist vorig najaar, maar dat vind ik dus geweldig. 

Wat is het beste concert dat je ooit gezien hebt?

Tom: Dat varieert een beetje. Manngold de Cobre in de Charlatan zit zeker in top 5. Op mijn 18e verjaardag ben ik naar de ‘No Quarter tour’ van Led Zeppelin in Vorst geweest. Dat heeft misschien nog het meeste indruk op mij gemaakt. En Raymond in het Trefpunt in een volgestouwd café. Hij speelde ‘Twee meisjes’: wat een kunst om een stampvol café muisstil te krijgen. Je hoorde werkelijk niets.

Wat is je favoriete album aller tijden?

Tom: ‘Appetite for Destruction’ natuurlijk. De energie sprak me aan. Je wordt er zo baldadig van. Ideaal voor als het moet vooruit gaan. Van dichtbij gevolgd door ‘Dandys rule OK’ van Dandy Warhols. 

Wat is de eerste CD die je ooit gekocht hebt en waarom?

Tom: Wham! Op mijn twaalfde. Ik vond dat geweldig. En nu nog, maar meer als herinnering dan.

Wat is de foutste CD in je platenkast?

Tom: Dat zal ook wellicht Wham! zijn zeker. De clip van ‘Club Tropicana’, dat geloof je toch niet?  George Michael die in witte zwembroek zingt van ‘All that is missing is the sea’, terwijl de zee op achtergrond kolkt.

Wat is de gekste plaats waar je ooit een concert zag en welk concert was dat?

Tom: Tijdens de opnames van Belgica, toen Burning Phlegm moest spelen. Hardcore is een genre waar ik niet in thuis ben. Er zat een hele horde hardcorefans in de Afsnis waar de opnames plaatsvonden. Bij het aftikken, ontplofte de boel. Ik dacht even dat ze al hun kruit hadden verschoten, maar ze bleven bij elke take doorgaan. Ongelooflijk dat daar geen doden zijn gevallen.

Wat is voor jou de ultieme floorfiller?

Tom: Iets van Prince of Michael Jackson. Michael Jackson zijn funky werk dan wel. Toen Bad verscheen zei Prince, “Michael Jackson’s album was only called ‘Bad’ because there wasn’t enough room on the sleeve for Pathetic.” Doe dus toch maar Prince. Of, helemaal niet funky, maar wel funky gespeeld in een ander genre is ‘Back in Black’ van AC/DC.

Welk nummer zing je luidkeels mee onder de douche?

Tom: Ik zing niet onder de douche.

Met welke al dan niet nog levende artiest wil je graag eens op tournee en waarom?

Tom: Jammer dat ik Jimi Hendrix nooit live heb gezien, dus graag met hem. James Brown moet ook wel graaf zijn, in zijn goede tijd dan.

Welk nummer moet er op je begrafenis gespeeld worden?

Tom: ‘Lust for life’ van Iggy Pop. Ik ga zeer ontgoocheld zijn als dat niet gebeurt. Ik heb dat trouwens laten borduren in een van mijn kostuums.

Wat zou je kiezen als openingsdans op je eigen trouwfeest?

Tom: ‘My funny valentine’ heb ik gekozen indertijd. Ik heb dat gezongen voor mijn ex-vrouw en dan heb ik haar ten dans gevraagd. Achteraf bekeken had ik het perfecte nummer gekozen voor een openingsdans maar had ik me gewoon vergist van vrouw.

www.compagnie-cecilia.be 

Bookmark and Share

Related articles

 • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or