news   ›   De Nachten bouwt brug tussen Antwerpen en Berlijn

De Nachten bouwt brug tussen Antwerpen en Berlijn

8 October 2009

Lange Wapper of niet, De Nachten bouwt dit jaar tussen 5 en 7 november een brug tussen Antwerpen en Berlijn. We gebruiken daarvoor wat brokstukken van De Muur, dit jaar 20 jaar gevallen. Plechtige inhuldiging over minder dan een maand.

Vette thema 's komen aan bod: de aantrekkingskracht van Berlijn en de eigenzinnige omgang met de officiële geschiedenis. Voor het eerst is er volle aandacht voor de graphic novel. En natuurlijk zijn er weer een pak nieuwe talenten en speciale projecten. 

MEHR NAMEN UND NEUE SONDERANGEBOTEN!

Guy Mortier - Jef Neve - Dimitri Verhulst - Tom Naegels - Remco Campert - Atak! - Tom Van Laere (Admiral Freebee) vs Jochen Arbeit (Einsturzende Neubauten) - Olivier Schrauwen - Olivier Deprez 

GRAPHIC NOVEL
De nacht rond de graphic novel belooft nu al historisch te worden: Randall. C en Brecht Evens nemen deSingel onder handen en - op eenvoudig verzoek- ook uw gezicht. In een van zijn zeldzame optredens komt Guy Mortier praten over 40 jaar illustraties in HUMO en over de verschillende generaties illustratoren. Atak!, Olivier Schrauwen, Olivier Deprez en Hanco Kolk bevestigden hun komst boven op de al indrukwekkende reeks teken aars. (6 nov) 

DE HELAASHEID DER DINGEN: EEN SPECIAL TIJDENS DE NACHTEN!
De muziekprojecten tijdens De Nachten met Vlaamse films als Rosie en Ex-Drummer behoren tot de unieke ervaringen. De Nachten is dan ook erg verheugd om een maand na de lancering van de film een exclusief filmconcert + performance te kunnen presenteren. De helaasheid der dingen: hoofdrolspeler Valentijn Dhaenens leest teksten van Dimitri Verhulst op een filmloop van Felix van Groeningen in een muzikale dialoog met meesterpianist Jef Neve. Jef Neve Soundtracks: De Nachten en Conservatorium Antwerpen zorgen voor een groot orkest en Jef Neve laat de soundtracks voor Felix uitvoeren. Exclusief project! (5 nov) 

Tom Van Laere (Admiral Freebee) vs Jochen Arbeit (Einsturzende Neubauten) oftewel de speciale luchtbrug tussen Antwerpen en Berlijn. Duitse teksten, harde gitaren en schöne Effekten. Een niet te missen performance. (5 nov) 

Remco Campert is in de vorm van zijn leven. Dus ja - De Nachten is blij dat hij zijn komst bevestigde voor een uniek dubbelprogramma met Cees Nooteboom. Een gesprek over poëzie en geschiedenis, een voorleessessie uit hun gezamenlijke bundel 'Over en weer'. (6 nov) 

Dimitri Verhulst werkt samen met De Nachten een project uit rond De godverdomse dagen. Het wordt iets met beeld en tekst en iets met video en geschiedenis. (6 nov) 

De Nederlandse lieveling, hit en hype van de voorbije en komende maanden is Kyteman's Hip Hop Orkest. Alles samen ongeveer 20 personen op 't podium en oorzaak van een schaarste in concerttickets in Nederland. Afsluiter op De Nachten. (7 nov) 

Tom Naegels brengt een spoken column over de impact van de geschiedenis *geeuw* maar doet dit op geheel eigen spitante manier. Hoera! (7 nov) 

MEHR MUSIK
Katzenjammer - DJ Kaos - Discobar A Moeder - Pascal Deweze - Tijs Delbeke - Liesa Van der Aa - Jan Mast en Madensuyu (Collapsing Stories - D is Done) - Tom Van Laere (Admiral Freebee) vs Jochen Arbeit (Einsturzende Neubauten) 

MEHR LITERATUR
Dimitri Verhulst - Tom Naegels - Cees Nooteboom & Remco Campert lezen samen voor - Write Now! (Maxim Roozen en Roel Van Meerendonk) 

MEHR VIDEO
Op het podium van de Blauwe Zaal installeren we een kleine cinemazaal. De hoofdthema's van het festival komen hier aan bod in documentaires en speelfilms en in de projectie van uniek historisch materiaal: 20 jaar Mauerfall, eigenzinnige vormen van geschiedschrijving, Berlijn als überhippe metropool, een eigenzinnige introductie van het fenomeen van de Graphic Novel. Blikvanger is de erg intrigerende documentaire film Stalags waarin geschiedenis en Comic Books samen komen: een studie hoe sm-boekjes uit de jaren '60 het collectief bewustzijn over de Holocaust hebben beïnvloed. De nieuwe film van Johan Grimonprez 'Double Take': tien jaar geleden beleefde DIAL History al een triomftocht op De Nachten (met o.m. live begeleiding door David Shea). Verder op de lijst: nooit eerder in België vertoonde muziekdocumentaires, een presentatie van het filmcollectief Torpeda die in de jaren '80 revolteerden tegen het regime in Polen, Sonnenallee (met intro door de schrijver Thomas Brussig), We call it Techno, 80.000 Shots Postdamer Platz. 

Meer informatie over deze artiesten, schrijvers, films, projecten en samenwerkingen op denachten.be

AL AANGEKONDIGD BERLIN / MY (HI)STORY Jeroen Olyslaegers - Tom Lanoye - Cees Nooteboom - Thomas Brussig - Rob Savelberg - Oscar van den Boogaard - Annemieke Hendriks - Da war mal was (FLIX) - Reinhard Kleist - Barbara Stok - De Worstclub BERLIN / PARTY LINE-UP Pitchtuner: übercool trio met een aanstekelijke mix van pop, rock en electro Cobra Killer: punky electro uit de schoot van Alec Empire Apparat & Skate: zie Moderat en Ellen Allien Kissogram: het Berlijnse antwoord op Franz Ferdinand Polska Rootz - Biergarten Boys

GRAPHIC NOVEL Andy Riley: de Zelfmoordkonijntjes Marc Legendre: twee van zijn boeken worden bewerkt voor theater Brecht Evens en Randall.C krijgen een eigen podium en beloven: optredens, stripwedstrijden, interviews en vooral veel schoon volk uit binnen- en buitenland Posy Simmonds

BELGISCHER SONDERARTIKELN Ansatz Der Maschine brengt een speciale set met aangepaste Muur-visuals Monkypussy, Fixkes, Guy Van Nueten, Customs en Lyenn stellen met trots (splinter)nieuw werk voor Sabien Clement en Stijn Vranken sluiten zich op en komen dagelijks naar buiten met een pagina van een nieuwe graphic novel Joost Vandecasteele geeft elke dag een alternatieve geschiedenisles

TOLLE DEBUTEN Ivo Victoria - Hilde Keteleer - Tim Foncke - Robert Vuijsje - Kraai Print Is Dead: presentatie van een boek met de nieuwste generatie Vlaams literair talent BILD UND KLANG 80000 Shots Potsdammer Platz Berlin: die Sinfonie der Grosstadt: meesterwerk met live begeleiding Stalags en Faces: twee opmerkelijke en provocerende documentaires uit Israël, het land met de nieuwe Muur. Stalags over de invloed van SM-stripverhalen op het historisch bewustzijn en Faces over een fotoproject op en aan de muur. UND NOCH MEHR MUSIK Absynthe Minded - Liesa Van Der Aa - Efterklang - Three Trapped Tigers - Kyteman's Hiphop Orkest - Tartufi Meer informatie over deze artiesten, schrijvers, films, projecten en samenwerkingen op denachten.be 

Bookmark and Share

Related articles

More artwork

 • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or