news   ›   Petrol doet het voor de 500e keer

Petrol doet het voor de 500e keer

24 November 2009

Sinds de zomer van 2004 maakt vzw 5 voor 12 gebruik van Muziekclub Petrol op het Nieuwe Zuid in Antwerpen. Petrol onderscheidt zich sindsdien door haar brede muzikale opzet, sterk en divers publieksbereik en de progressieve profilering. Tot nu liet Petrol verjaardagsfeesten of birthdaybashes steeds aan zich voorbijgaan. Maar nu doemt daar toch een mijlpaal op die we niet onopgemerkt voorbij laten gaan: de 500ste Petrolproductie ever. Dat vieren we met een flink drieluik.

Op donderdag 17 december starten de feestelijkheden met een Belgische rockavond waar Customs en Creature With The Atom Brain al voor intekenden. Tim Vanhamel komt die avond dj'en.

Op vrijdag smelten drie projecten samen die elk apart hun deugdelijkheid in Petrol al meer dan eens hebben bewezen: het hiphopconcept IllCity (intussen ook al uitgezwermd naar Gent) gaat samen met de succesvolle dubstep- en drum'n'bassevents Trouble en Shakedown. De Nederlandse hiphoppers Dio, Zwart Licht en Flinke Namen staan, springen en rappen live op het Petrolpodium terwijl dubstep- en drum'n'bass dj's N-Type, Crissy Chris en Bassline Smith bassen spelen die niemand voor mogelijk houdt.

De driedaagse wordt afgesloten met Le Le (Nederlandse electroclubband met 1/3 van De Jeugd Van Tegenwoordig en ook Piet Parra in de rangen) en Dr Lektroluv: de groene (half)god van de op dansbeats verlekkerde Vlaamse jeugd.

 

Petrol was aanvankelijk bedoeld als een tijdelijk zomerproject maar is vanwege het succes een vaste waarde geworden. En wat voor één! Mogen we even opfrissen wie hier reeds de revue passeerde?

The Kills, The XX, Chromeo, Laurent Garnier, We Are Scientists, Booka Shade, Redman, Benga, The Crookers, Admiral Freebee, Das Pop, Tiga, Dresden Dolls, Prins Thomas, LCD Soundsystem, Black Uhuru, Felix Da Housecat, The Godfathers, Horace Andy, Absynthe Minded, Jimi Tenor, Paul Kalkbrenner, Jamie Lidell, Gotye, 65 Days of Static, Aeroplane, A-Trak, Lil Wayne, Digitalism, Four Tet, Sizzla, Daan, Urban Dance Squad, De Jeugd van Tegenwoordig, Candi Staton, ...

Het is maar een greep uit de indrukwekkende lijst van namen. Vaak speelden zij in Petrol (lang) voor ze de weg vonden naar grotere en populairdere podia.

Petrol heeft een dubbele muzikale missie. De club wil een lanceerplatform voor Antwerps talent zijn maar ook een prestigieus podium bieden aan grote binnen- en buitenlandse namen. Daarbovenop ontvangt Petrol ook andere disciplines en werkterreinen (beeldende kunst, multimedia, literatuur).

Bovendien is Petrol de enige muziekclub in Vlaanderen die haar avonden programmeert naar Londens of Berlijns model: twee (of meer) volwaardige bands live on stage met daarvoor, -tussen en -na steeds 1 of 2 deejays. (dj's die in andere clubs vaak de enige 'trekker' van de avond zijn). De combinatie van live met dj's zorgt er samen met de verschillende ruimtes in Petrol voor dat die typische Brits/Berlijnse clubsfeer ook in Vlaanderen te proeven is. Op de de allerdrukste Petrolavonden hangt de vibe van een indoorfestival, compleet met verloop tussen de verschillende zalen, podia en gangen.

 

Bookmark and Share

Related articles

More artwork

 • Petrol500
 • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or