news   ›   Petrol ontwaakt uit winterslaap

Petrol ontwaakt uit winterslaap

26 January 2010

Na enkele weken winterslaap heropent Muziekclub Petrol op zaterdag 30 januari. Petrol pakt dit seizoen uit met een heringerichte zaal, een nieuwe website (zeer binnenkort online) en een gevarieerde voorjaarsprogrammering met gevestigde waarden en beloftevolle beginners uit Belgen- en Buitenland: singer songwriters, dubstep, funk en soul, techno, electro en fidget, rock, hiphop, electronica en reggae.

Op de openingsavond (zaterdag 30 januari) draaien Miss Kittin en Ivan Smagghe (Blackstrobe, Kill The DJ, ...) samen een back to back set van 6 uur lang. De Belgische primeur van het nieuwe concept van Miss Kittin: Kittin République. Twee straffe figuren die in control zijn van wat er heel de avond gebeurt: het dient zich aan als een avond met mythische proporties.

Het heeft een hele poos geduurd, maar België heeft nu ook een drum'n'bass producer die het ook in de bakermat van het genre waarmaakt: de jonge Netsky is getekend op het Britse Hospital Records, waar hij na enkele succesvolle singles dit jaar zijn debuutalbum uitbrengt. Op vrijdag 5 februari speelt Netsky in Petrol, samen met oa dj Die (van de Reprazent/Full Cycle crew) en Syndaesia: een jonge Belgische dubsteproducer die een track van Wu-Tang Clan mocht remixen, een producerscontest won bij Switch op Stubru en de verwachtingen bijgevolg hoog heeft gespannen.

Drie ferme electronamen op zaterdag 6 februari: Boemklatsch brengt uit Nederland spikkeltjes mee voor iedereen: begonnen als hiphopcrew en geëvolueerd tot een kleurrijk en energiek collectief met dak-eraf-garantie. Drie dj’s, een host en twee vj’s: dirty electro, dikke bootybeats, baile funk en nog veel meer. Plus: eigen producties met verrassende gasten. Zo doet Jeugd van Tegenwoordig-coryfee P. Faberyayo mee op het onnavolgbare Spikkeltjes (nu op Stubru). Drop The Lime (TigerBeat6, Mad Decent, Institubes) runt in New York de Trouble & Bass club en het gelijknamige label. Al enkele jaren timmert hij aan de weg met eigen producties en remixen voor oa Moby en Buraka Som Sistema. Drop The Lime verwerkt de muzikale invloeden van New York (van rockabilly over rap tot house) tot een Zeer Dansbaar Geheel. Hot City is nog zo'n naam om in de gaten te houden: vroege rave, 2step, diepe bassen, synths én house: de dancesound van de UK die versmelt met die van de USA.

Het dubstepconcept Soulblazers viert zijn eerste verjaardig en blijft de boomende dubscene uitdagen door artiesten naar hier te halen die het genre vernieuwen, verdiepen en verbreden: dubstep, future dub, future garage, wonky en grime. 1 jaar Soulblazers wordt gevierd op 12 februari met vijf artiesten uit de UK: Kryptic Minds (eerder drum'n'bass producers op Metalheadz) knoopten vorig jaar met hun bejubelde full album One Of Us aan bij Loefah, D-Bridge en Burial. Stenchman smeert samples uit (onder andere) de sixtiespop en tekenfilms over zijn dubstep en zorgt zo voor een verrassend positieve en ademende dubstepsound. Bij Kutz is de dubby donkere sfeer dan weer net zo belangrijk als de energie van de beats. Het toonaangende dubsteplabel True Tiger zet die avond met Sukh Night (19 jaar jong!) en Scandalous Unltd hun twee grootste prijsbeesten af voor de deur van Petrol.

Op zaterdag 13 februari treden Postman en Pretty Lights op. Rond Postman is het even stil geweest (al hielp hij Anouk aan haar grootste hit in jaren met Good God) maar nu is er een Lifetime Achievement State Award voor zijn bijdrage aan de Nederlandse hiphop, een nieuw album "Postman" (met muzikanten van oa Lauryn Hill, The Roots en Beyoncé) en een nieuwe tournee. Postmans verhuis naar Brooklyn, New York verrijkte zijn sound tot modern hip hop, vintage soul en pure reggae met r&b- en blues-invloeden. Het Amerikaanse Pretty Lights collectief heeft na twee full albums (gratis gereleast op het net), zij- en soloprojecten van de groepsleden en succesvolle optredens de States, de weg naar Europa gevonden. Instrumentale electronische partybeats met hiphopfeel, een live drummer en visuals.

Op 22 februari verschijnt The Honey and The Knife, de nieuwe (vierde) plaat van Admiral Freebee. Een collectie ijzersterke nummers over 'the art of walking away', met dezelfde muzikale opwinding en verwondering van op zijn debuutalbum. Op woensdag 17 februari (vijf dagen voor de release) organiseert Petrol / vzw 5 voor 12 de albumvoorstelling in de Monty in Antwerpen.

Future Past wil de aparte vibe van de vroege technoparties terugbrengen met een artiest die een grote invloed heeft (gehad) op de scene van vandaag, lang niet in België heeft opgetreden en -belangrijk- niet vastgeroest zit in heimwee naar vroeger maar ook vandaag nog relevant is. Voor de tweede editie van Future Past wordt Steve Rachmad uitgenodigd: de man die de Detroit techno naar Nederland haalde en uitgroeide tot een grote technomuzikant en -dj, komt op 19 februari naar Petrol.

De door de Britse pers (BBC, NME, Mojo ...) en collega muzikanten (Jimmy Page) bijzonder bejubelde Gemma Ray komt de folk noir, cabaret pop en orkestrale blues van haar debuutplaat (op hetzelfde label als Seasick Steve en Heavy Trash) live spelen op zaterdag 20 februari. In het voorprogramma staat Lyenn, sinds zijn eind vorig jaar verschenen album (met Marc Ribot) ook in het eigen België gekend en bemind. Na de optredens volgt een afterparty met een dj-set van Fischerspooner!

Drie full albums, een stek op de expo It's Not Only Rock'n'Roll in Brussel en, sinds eind vorig jaar, een nieuwe single Supply & Demand: het balletje van het art pop performance project Fischerspooner blijft rollen. Een dj-set in Petrol op zaterdag 20 februari! Geflankeerd door Petrolresidents Fredo & Thang en de Fanklub Dj's (Blast Your Ghetto, 10 days off, ...). Avant la garde!

Hoog bezoek uit Jamaïca op 26 februari. Letterlijk. De boomlange Eek A Mouse komt dan van je biddy biddy beng spelen in Petrol. De uitvinder van het singjaying staat intussen dertig jaar op de planken én nog steeds garant voor een one love positive vibes reggaeshow. De Antwerpse battle-soundsystem Civalizee Foundation (officieus wereldkampioen reggaebattle 2008) komt met dubplates, riddims en rhymes.

De geest van Frankrijks meest gevreesde artiest-bohémien doet zijn jaarlijkse nachtronde in Petrol. De 19e keer al dat we de Soirée Gainsbourg organiseren. Dat treft: met Vie Héroique is er net een film uit over onze favoriete Fransoos! Voor uw heerlijke portie pain, vin et patin zorgen les disque-jockeys: messieurs Pierre Elitair et Louis Katorz. Van Daft Punk tot Claude François, van Dutronc tot Les Rita Mitsouko, van Justice tot Brel en van Charlotte tot Serge! Samedi le 27 février!

D.I.M. is een Duitser die releaset op Boys Noize Records en het Turbo label van Tiga . Eerder vielen zijn track Is You en zijn remixen voor oa Depeche Mode en Chromeo op. Samen met Boys Noize vormt D.I.M. het PUZIQUe project. Surkin brak door in 2008 met de twee Next Of Kin ep's en de gestage hit White Kight Two op het Institubes label. In maart 2010 verschijnt zijn eerste album en dat komt hij ter goedkeuring voorleggen in Petrol. De Italiaan Mowgli is een relatief nieuwe naam. Zijn twee jongste releases (op het "wel electro en house, geen fidget!"-label Dead Fish) kregen full support van de 'commerciële' en 'credibele' scene (dj Hell, Crookers, Axwell, Digitalism, Bart B More, Cassius, Popof, ...). Geen evidente combinatie en het bewijs dat Mowgli een unieke sound te pakken heeft. Op vrijdag 5 maart spelen D.I.M., Surkin en Mowgli de elektropannen van het Petroldak.

Op zaterdag 6 maart valt de toekomst der Belgische popmuziek te aanschouwen in Antwerpen: naar tweejaarlijkse gewoonte is Petrol dan het decor voor de halve finale van Humo's Rock Rally. Een afterparty met dé discobar van dé stad aan dé Schelde is voorzien met Discobar A Moeder!

Na de eerste succesvolle editie met Redshape en Peter Van Hoesen in 2009, volgt op vrijdag 12 maart Techno Nr2. Deze keer komt minimalvader Robert Hood de kwaliteitstechno brengen. Robert Hood stond samen met Jeff Mills en Mike Banks aan de wieg van het Underground Resistance label. Hood wordt wordt in Petrol geflankeerd door jong en minder jong Belgisch talent: Dave Copp won pas nog de producerscontest in Switch op Stubru in de categorie techno, Pierre is de man die de Belgen al 15 jaar een techno-opvoeding geeft, onder andere via zijn residency in de Fuse.

Sweet Coffee heeft een nieuwe plaat "Face To Face" en doet het voortaan met verschillende gastzanger(es)s(en). Single Never Ending Love klinkt alvast dansbaarder dan het vroegere werk van de groep, de nieuwe plaat komen ze voorstellen op zaterdag 13 maart.

Ook Belgisch en ook van de partij op het podium die avond, is Lize Accoe. De jonge Belgische jazzstudente zong eerder backings bij Ozark Henry en front bij DeLaVega (met wie ze ook een Zamu Award won) en komt op 19 februari met een eigen plaat op de proppen, geproducet door Peter Revalk van Wizards of Ooze. Funk, soul en jazz! Na de optredens wordt verder gedanst en gefeest op de brazza-, bossa- en balkanbeats van Buscemi en Merdan Taplak.

Vier jaar na "Samme stof som stof right" verschijnt in 2010 een nieuwe plaat van Under Byen. Een groep die, zoals wel meer groepen uit het noorden, haar eigen genre heeft uitgevonden. Zo goed als zonder gitaren, maar wel met piano, cello, viool, accordeon, orgel, percussie en natuurlijk de stem van Henriette Sennenvaldt.

Tape Tum komt The Night We Called It A Day voorstellen, de jongste worp van de Dousselare broers die vroeger vooral voor theater, kortfilms en performances schreven. Denk aan Grizzly Bear, Cornelius, Pinpack en het Domino festival: verbasterde elektronica die flirt met een akoestische gitaarsong en kitscherig amusement, voorzien van de gezellige warmte van een rijk, elektro-akoestisch geluid. Live worden ze soms bijgestaan door Hans Gruyaert (Han Solo, de Portables), Jeroen Stevens (I Love Sarah) en ander bevriend volk. Under Byen en Tape Tum spelen in Petrol op vrijdag 19 maart.

 

Op zaterdag 20 maart komen de zotte Zweden van Slagsmalsklubben naar Petrol. Tijdens hun optreden op de jongste editie van 10 days off moest het publiek tot 3 maal toe van het podium worden verwijderd: de eigenzinnige en supervrolijke mix van eurohouse, italodisco en electro die ze deze vikings op speed uit hun electronicaspeelgoed weten te puren, werkt behoorlijk enthousiasmerend! Hun jongste (dubbele) single Brutal Weapons / Smedby Eyes verscheen op Kitsuné. Ook gezond zot is het duo Vermin Twins. Micha Volders was lid van El Guapo Stuntteam, Lotte Vanhamel hield zich jarenlang bezig met elektronische underground en is de zus van. Een funky brok elektronica die nu eens aanzet tot schunnige danspassen, dan weer ongedurig door de kamer stuitert om vervolgens met volledige overgave de onnozelheid te omhelzen. Funked up en fucked up Kinderen Voor Kinderen!

 

Method Man is niet alleen lid van de Wu-Tang Clan, hij beschikt ook over de beste stem van de (nu) achtkoppige superrapgroep. Dat heeft hij ook solo en met allerhande uiteenlopende samenwerkingen (Texas, Redman, Mary J Blige, NASA, ...) al meermaals bewezen. Op zondag 21 maart komt Method Man naar Petrol met zijn maatje Cilvaringz en dj Mathematics: sinds dag 1 de beatproducer van Wu Tang, samen met GZA.

 

Op 26 maart spelen dubsteppers Gaslamp Killer, Falty DL, Emalkay en Sbstrkt in Petrol. De Amerikaan Gaslamp Killer was een van dé sensaties van 2009 door zijn onvermoeibaar springen, dansen, zwaaien en schudden terwijl hij zijn dubstep afwisselt met rock, hiphop en electronica. Resultaat: een compromisloos dansbaar freaky feest, voor en achter de decks. FaltyDL releaset op Ramp en Planet Mu en speelde vroeger bas in een jazzgroep. Zijn experimentele dubstep album van vorig jaar, Love Is A Liability, is een verzameling nostalgische tracks met invloeden uit de hiphop, garage, soul, jungle en electronica. Emalkay mag na een geslaagd Petroldebuut vorig jaar terugkomen, terwijl de gemaskerde Sbtrkt komt bewijzen waarom Basement Jaxx, Mary Anne Hobbs, Franz Ferdinand en Gilles Peterson wild van hem zijn.

 

Junior Kelly, die internationaal doorbrak in 2000 met Love So Nice, speelt op zaterdag 27 maart in Petrol. De vrome rasta met menslievende en sociaalvoelende lyrics speelt op deze reggae-avond samen met Warrior King en Firehouse: moderne roots die conscious lyrics combineert met dancehall-thematiek en lover's rock.

 

Bookmark and Share

Related articles

More artwork

 • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or