news   ›   Eerste namen voor De Nachten

Eerste namen voor De Nachten

2 September 2010

In de nieuwbouw van deSingel wacht een nieuw muziekpodium en een nieuw literatuurpodium.
Klaar voor een stevige muziekprogrammering en fijne literaire interventies

Early Bird Combiticket: tot eind september kan je een combiticket (vrijdag en zaterdag) kopen voor maar €30.
Single dagtickets zijn te koop vanaf oktober en zullen €25 kosten in voorverkoop en €30 aan de kassa.
Bestelinfo voor Early Bird Combitickets staat onderaan.

De eerste muzieknamen zijn Walls, The Field, I Am Kloot, Broken Glass Heroes, Blood Red Shoes, Sophie Hunger, The Irrepressibles en The Chap.

 

WALLS

Dit jaar verscheen de debuutplaat van Walls op het Kompakt label. Het leverde het duo in superlatieven grossierende recensies op, horden fans en ook ... instant liefde. Want de muziek van Walls gaat diep, ze raakt en blijft plakken aan al wie het horen wil. Walls maakt electronica die natuurlijk, fris, melodieus en euforisch klinkt. Ambient synthpop, zo mooi dat je de makers ervan wil knuffelen. Ingetogen gitaarspel en spookachtige, psychedelische vocalen die samen gaan met emo synthlijnen, obscure krautrockexperimenten en samplemanipulaties. Analoog vermengd met digitaal. Een magische, hemelse samensmelting die niet zwaar of overabstract is maar wel open, weids en hypnotiserend organisch. Druk ze aan uw borst!

 

THE FIELD

Axel Willner (een Zweed uit Stockholm) is als The Field een van de meest verfrissende electronica acts sinds zijn debuut Here We Go Sublime uit 2007. 'Een album waarvan je je afvraagt hoe je ooit zonder hebt gekund', zei de BBC. Vorig jaar verscheen de opvolger Yesterday & Today en weer liet hij iedereen met open mond achter. 'Een album dat je een beter mens maakt' predikte de gezaghebbende Resident Advisor site. Adembenemende ambient-techno, zomerse house en bezwerende minimal-trance die tijdig en voldoende varieert om te blijven boeien.
Met het nummer Over The Ice heeft The Field niet alleen een cultklassieker voor de dansvloer, de track vat de typische sound van zowat alle Kompakt compilaties in één enkel nummer samen. En wie dat kan, die kan wat!

 

BLOOD RED SHOES

Blood Red Shoes is een man/vrouw duo uit Brighton (UK) met een indy DIY aanpak en een underground punk achtergrond. Hun geluid is rauw, bloedrood en straight-in-your-face. Stevige uptempo indie- en garagerock met catchy refreinen en echo's van Nirvana, PJ Harvey en Babes in Toyland. Blood Red Shoes stond in 2010 voor het derde jaar op rij op Pukkelpop. Single Light It Up belande op de piratenboot van Katia -Rock Ahoy- Vlerick, en met Don't Ask, Light It Up, Colours Fade en de jongste single Heartsink hebben ze nog een pak licht ontvlambare nummers klaar zitten. Put on your (blood red) dancing shoes!

 

SOPHIE HUNGER

Sophie Hunger is Laura Marling, Beth Orton en Björk in 1 handig folkrock meeneempak. En dat zijn niet onze woorden, wel die van The Guardian.Waar de Zwitserse op haar vorige platen (en tijdens haar eerste optredens) stond voor akoestische soundscapes en mystieke teksten, gaat het er nu een stuk wereldser en directer aan toe. Met dwingender teksten en duidelijker beelden vertrekt Sophie Hunger vanuit folkharmonieën en maakt ze met haar band uithalen naar blues, soul, rock en jazz. Daarbij komen nog wat electronica, een harmonica, piano improvisaties en distorted refreinen. Stormachtig applaus op Eurosonic 2008 en 2010 was haar deel, net als samenwerkingen met Eric Truffaz en de Franse conceptzangeres Camille. Niet zo gek lang geleden nog op het John Peel podium op Glastonbury en ook een zeer fijne cover van Le Vent Nous Portera op zak: bij ons mag Sophie Hunger altijd komen eten.

 

THE IRREPRESSIBLES

The Irrepressibles zijn onnavolgbaar. Dit tienkoppige gezelschap (waar ook nog een schminkster, een visagiste en een "aankleder" bij horen) is theatraal en extravagant, maar gelukkig niet pedant. 
Met de juiste kostuums en maquillage, aankleding en decors én een ruim gamma instrumenten (viool, hobo, dwarsfluit, piano, clavecimbel, cello, saxofoon, gitaar, ...) maken ze muziek die doet denken aan Antony & The Johnsons (de androgyne tenor en falsetto van frontman Jamie McDermott!!), Patrick Wolf, Kate Bush en de vroege Bowie in space. Een wereld van burlesque, Cirque du Soleil en macabere sprookjes à la Tim Burton gaat open voor het publiek dankzij vormexperimenten, operette, narcistenhymnes en klassiek barokmuziek. Na een eerste ep/soundtrack in 2009 kwam dit jaar de eerste langspeler Mirror Mirror uit: intricate polyphonic arrangements, accompanying the glamour of a sonic world of Exotica-meets-Baroque-meets-Scott Walker-style orchestral pop arrangements.

 

THE CHAP

Sinds begin de jaren 2000 maakt deze Brits-Duitse band "music which sounds wrong", of dat is althans hun mission statement. Verrassende punkrock, glitchy laptop electropop, psychedelische folk, afrofunk, electro, ... Sommigen zeggen: 'Hot Chip maar dan minder braaf en lief'. Zélf noemen ze Well Done Europe (hun jongste en vijfde album) hun uitverkoopplaat. Typisch voor de ironie en absurde zelfrelativering van de band. The Chap verfrommelt heel wat muziekjes uit de 20e eeuw en herschrijft die als popmuziek voor androïden. Subversieve intelligentie met een catchy en snedige liveshow!

 

I AM KLOOT

Melancholisch hoeft geen synoniem te zijn voor druilerig of grijs, zelfs niet als je uit Manchester komt. I Am Kloot maakt de perfecte herfstliedjes en heeft vaak genoeg aan een gitaar en de stem van zanger John Brawell (zijn timbre hangt tussen dat van Tom McRae en Neil -Crowded House- Finn) om te ontroeren. Op hun album Sky At Night dat begin dit jaar verscheen, kwamen daar nog eens een koor en een bescheiden orkest bij. Geen verrassing, want Guy Garvey van Elbow hielp de plaat mee producen. En dat leverde niet alleen een puike plaat op, maar ook (na tien jaar aan de weg timmeren) een nominatie voor de Mercury Music Prize 2010! No frills folkpop met weemoedige ondertoon, met stijl live gebracht door deze lievelingen van John Peel.

 

BROKEN GLASS HEROES

In 2010 komen de sixties en seventies tot ons via Broken Glass Heroes: de groep van Tim Vanhamel en Pascal Deweze leunt op de muzikale erfenissen die The Beatles, The Beach Boys, Crosby, Stills & Nash en The Band achterlieten. Initieel om de verborgen camera grappen van Benidorm Bastards van passende soundtrack te voorzien, maar van het een kwam het ander. De themasong van het televisieprogramma werd een radiohit en in september komt een volledig album: Grandchildren of the Revolution. Harmonieus en melodieus, sexy, zomers en feel good. Live doen met Sjoerd Bruil, Marc Bonne en Hans De Prins nog drie extra ervaren rotten mee.

 

Early Bird Combiticket

Het Early Bird Combiticket geeft twee nachten toegang tot De Nachten. Het ticket is op naam en alleen geldig met bijhorende identiteitskaart.

Tot eind september kun je zo'n voordelig combiticket bestellen.

Schrijf het juiste bedrag (€32 per combiticket: €30 + €2 administratiekosten) over naar 779-5960133-02 (IBAN: BE32 7795 9601 3302 - BIC: GKCCBEBB)

5 voor 12 vzw

d'Herbouvillekaai 25

2020 Antwerpen.

Vermelding: DN10, het aantal combitickets, de volledige naam van de tickethouder(s) en 1 emailadres.

Gebruik de hoofdletters AT als je bank het @ symbool weigert.

Mail info@denachten.be met vragen of problemen.

 

Bookmark and Share

Related articles

More artwork

 • Recyclart logo
 • Vk logo
 • 4AD logo
 • 5voor12 logo
 • cactus logo
 • dekreun logo
 • leefingeleuren logo
 • n9 logo
 • nijdrop logo
 • democrazy logo
 • kultuurkaffee logo
Webdesign by Code d'Or