Het muzieklandschap dreigt er vanaf 2023 een stuk schraler uit te zien. Een aantal muziekclubs (N9 en VK) kreeg een positief advies van beoordelingscommissie en administratie, maar dreigt buiten budget te vallen. Het Clubcircuit vraagt met aandrang om het positief advies van de beoordelingscommissie te volgen en muziekclubs met positief advies buiten budget te subsidiëren.

In 2019, het laatste “normale” jaar voor de coronapandemie, organiseerden de Vlaamse muziekclubs 1151 concerten. Meer dan 500 000 bezoekers konden zo genieten van 2692 acts.
Voor een aantal clubs oogt de toekomst nu echter onzeker. “Onze muziekclubs zijn plaatsen waar nieuw, opkomend talent kan rijpen en zich vaak voor het eerst in professionele omstandigheden aan een publiek kan presenteren. Die cruciale voedingsbodem dreigt nu te verdwijnen”, waarschuwt Marc Steens, coördinator van Clubcircuit. “De clubs zijn van zeer groot belang voor de regio waarbinnen ze opereren. Zowel in binnen- als in buitenland vallen lovende woorden te horen over de muziekclubs. Ook de beoordelingscommissie en de administratie beoordeelden de dossiers positief, maar clubs als N9 en VK zouden buiten het budget vallen. Het voelt aan als geslaagd zijn voor een examen, maar toch niet mogen overgaan.”
De gemiddelde muziekclub in Vlaanderen haalt 60% van de inkomsten uit eigen middelen (ticketverkoop, horeca, …). Dat blijkt uit het onderzoek dat het Europese netwerk Live DMA op regelmatige basis voert (zie https://www.live-dma.eu/the-survey/clubcircuit/ ). Maar zonder structurele middelen uit Vlaanderen kunnen muziekclubs in hun huidige vorm niet blijven bestaan. Dat zou een groot verlies zijn voor de hele muzieksector: muzikanten die ze een podium bieden, de artiesten in residentie en de vele bezoekers van hun clubshows, festivals en cursussen. De veelbesproken diversiteit binnen het landschap komt daardoor onder druk te staan. Bovendien staan er ook verschillende jobs op het spel, zowel bij de organisaties zelf als bij toeleveranciers, artiesten en hun entourage. En dat in tijden waarbij de sector probeert op te veren na 2 jaar coronapandemie.
De onzekere toekomst van muziekclubs heeft ook een directe invloed op artiesten. Binnenlandse toppers als Selah Sue en Mario Goossens (Triggerfinger) wezen eerder al op de cruciale rol van muziekclubs in hun carrière. Zij en een aantal buitenlandse collega’s delen hun getuigenissen op de website van Live DMA: https://www.live-dma.eu/what-artists-say/
“Vanuit Clubcircuit vragen we dan ook met aandrang om muziekclubs met een positief advies buiten budget te subsidiëren zodat ze hun rol in het muzieklandschap kunnen blijven vervullen”, aldus nog Marc Steens.